Nasional

Dua lelaki pemberi pinjaman siber ditahan

Dua lelaki, disyaki terlibat dalam 20 kes ugutan jenayah di tiga daerah yang dikaitkan dengan peminjam siber, ditahan di Taman Sri Tandop di sini pada Ahad.

Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, kedua-dua lelaki berusia 38 dan 41 tahun itu ditahan dalam Perodua Axia kira-kira 6.30 petang.

“Mereka ditahan dalam operasi bersama Bahagian Siasatan Jenayah Komersial daripada polis daerah dan polis negeri di bawah Op Vulture.

“Kedua-dua suspek mengaku bersalah ke atas 20 kes ugutan jenayah di daerah Kota Setar, Kubang Pasu dan Pendang sejak Ogos lalu.

“Mereka telah dibayar berdasarkan setiap pekerjaan, seperti RM350 untuk menyimbah cat harta benda mangsa, RM150 untuk mengunci pintu pagar dengan rantai keluli dan RM50 untuk menyiarkan notis menakutkan di rumah mangsa,” katanya pada sidang media di pejabatnya petang semalam .

Shukri berkata berdasarkan siasatan, suspek bersetuju untuk menjalankan kerja kotor itu kerana mereka tidak mampu untuk menjelaskan hutang mereka dengan pemberi pinjaman.

Tambahnya, suspek tidak pernah bertemu dengan pemberi pinjaman siber itu secara peribadi kerana semua arahan diterima melalui aplikasi WhatsApp.

“Suspek tidak pernah bertemu dengan pemberi pinjaman itu kerana mereka berkomunikasi melalui WhatsApp untuk menerima pesanan dan menghantar gambar serta video untuk membuktikan mereka telah menyelesaikan tugas mereka,” katanya.

Shukri berkata, suspek juga didapati positif dadah jenis methamphetamine.

Polis merampas dua telefon pintar, sebuah motosikal dan sebuah kereta yang disewa suspek untuk siasatan lanjut.

Polis mengklasifikasikan kes itu di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan juga penyalahgunaan dadah.

Shukri turut mengingatkan orang ramai agar tidak berurusan dengan peminjam untuk pinjaman mudah.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button