Politik

Dewan Rakyat kecoh Shahidan dakwa DAP mahu tutup Kemas

SUASANA perdebatan di Dewan Rakyat hari ini menjadi kecoh apabila seorang Ahli Parlimen pembangkang mendakwa DAP berhasrat menutup Jabatan Pembangunan Masyarakat (Kemas).

Shahidan Kassim (PN-Arau) telah menggesa pengauditan untuk mengesahkan sama ada agensi kerajaan telah menerima peruntukan yang bertujuan untuk ahli parlimen pembangkang.

“Saya dengar ia (peruntukan) diberikan kepada Kemas. Saya ingin tahu apa yang telah diberikan kepada Kemas. Ia sebelum ini akan ditutup.

“DAP mahu tutup Kemas. Kami (pembangkang) berjuang untuk mempertahankan Kemas,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang (Pindaan) Audit 2024.

Kenyataan ini mendorong dua Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok (PH-Seputeh) dan RSN Rayer (PH-Jelutong), menuntut Shahidan menarik balik kenyataan itu.

“Kita (DAP) tak pernah kata nak tutup Kemas. Tolonglah,” kata Teresa.

Timbalan speaker Alice Lau kemudian bertanya kepada Shahidan sama ada beliau mempunyai sebarang bukti untuk menyokong kenyataannya, tetapi beliau tidak dapat memberikan apa-apa.

Shahidan kemudian berkata, apa yang beliau maksudkan ialah Pakatan Harapan mahu menutup Kemas dan DAP, sebagai anggota kerajaan PH, menyokong menutup Kemas.

“Itu bukan apa yang anda katakan tadi ketika berdebat,” balas Lau.

Kedua-dua Teresa dan Rayer juga berkata tafsiran ini lebih teruk, berbanding dakwaan asal.

Selepas beberapa kekecohan, Shahidan menarik balik kenyataannya.

Bagaimanapun, Rayer menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap perkara itu, dan Lau menasihatinya untuk memfailkan usul untuk merujuk Shahidan kepada jawatankuasa hak dan keistimewaan.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button