Ekonomi

Callebaut memperkenalkan coklat tanpa bahan tenusu

Kini coklat masakan dari Callebaut menjadi pilihan oleh para chef di Malaysia untuk menghasilkan pelbagai jenis manisan dan rasa yang mewah malah ia coklat bebas dari segi bahan tenusu.

Kelmarin telah berlansungnya satu sesi pelancaran dark coklat NXT dan coklat Ruby RB2 bertempat di ROM 8 Studion Petaling Jaya.

Ceff memperkenal resipi masakan dari Callebaut

RUBY

Ruby mempunyai rasa buah-buahan yang kuat dan masam-masam manis bersama warna delima yang luar biasa. Warna dan rasa ruby ​​​​RB2 yang unik berasal dari biji koko delima dan tidak mempunyai warna tiruan atau perasa seperti buah beri.

Secara tidak langsung RB2 juga akan menjadi paling menarik perhatian kepada pengusaha hotel, restoran, kafe serta kedai roti dan pastri terkemuka di Malaysia.

NXT

NXT diilhamkan dan dicipta untuk semua cef masakan, penggemar coklat serta buat mereka yang mengamalkan makanan berasaskan tumbuhan.

NXT diperbuat daripada 100% bahan berasaskan tumbuhan tanpa sebarang kesan susu atau tenusu yang boleh dikesan. Namun mampu menikmati dengan keseronokan dengan coklat tradisional ini.

Mematuhi piawaian makanan yang paling ketat dalam industri, NXT dihasilkan di kemudahan khusus di mana tiada bahan tenusu diproses, dan di mana NXT dibuat dengan lesitin bunga matahari dan bebas daripada sebarang bahan tambahan tiruan, perasa atau pewarna.

Menurut Robert Kotuszewski, Pengarah Urusan Barry Callebaut di Malaysia, pengenalan Callebaut ruby ​​​​RB2 dan NXT menandakan kebangkitan untuk pembuat coklat, tukang masak pastri, tukang, pembuat roti, hotel dan restoran di Malaysia

“Rakyat Malaysia mempunyai keinginan yang semakin meningkat untuk mencuba makanan yang unik serta kesihatan.

“Tambahan pula, lebih separuh daripada penduduk yang bekerja di Malaysia adalah Gen Z dan milenium yang gemarkan makanan unik.

“Pengguna muda ini membawa sesuatu baharu dengan kuasa berbelanja  pilihan citarasa. Jadi, saya teruja kerana kami melancarkan coklat gelap dan m_lk Callebaut RB2 dan NXT hari ini.” Katanya.

Untuk rekod, dengan jualan tahunan kira-kira CHF 8.1 bilion pada tahun fiskal 2021/22, Barry Callebaut Group yang berpangkalan di Zurich ialah pengeluar terkemuka dunia bagi coklat dan produk koko berkualiti tinggi – daripada mendapatkan dan memproses biji koko hingga menghasilkan coklat terbaik, termasuk coklat tampalan, hiasan dan sebatian.

Kumpulan ini menjalankan lebih daripada 65 kemudahan pengeluaran di seluruh dunia dan menggunakan tenaga kerja global yang pelbagai dan berdedikasi lebih daripada 13,000 orang.

Kumpulan Barry Callebaut menyediakan perkhidmatan kepada seluruh industri makanan, daripada pengeluar makanan industri kepada pengguna coklat artisan dan profesional, seperti pembuat coklat, tukang masak pastri, pembuat roti, hotel, restoran atau katerer.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button