Luar Negara

Bunuh isteri guna ular kapak, ular tedung

Seorang lelaki di India menggunakan ular tedung dan ular kapak untuk membunuh isterinya telah dijatuhkan hukuman seumur hidup dalam apa yang disebut oleh pendakwa sebagai kes yang paling jarang berlaku.

Sooraj Kumar, 28, melepaskan ular kapak yang sangat berbisa kepada isterinya Uthra hingga menyebabkan wanita itu terlantar di hospital selama hampir dua bulan, kata pendakwa raya di negeri Kerala selatan.

Semasa wanita itu menjalani pemulihan di rumah ibu bapanya, lelaki itu mendapatkan seekor ular tedung dari seorang penangkap ular dan melemparkan haiwan berbisa itu ke arah isterinya yang sedang tidur.

Patukan beracun ular itu membunuh wanita berusia 25 tahun tersebut pada Mei 2020.

Kumar ditangkap di rumahnya tahun lalu setelah ibu bapa Uthra menimbulkan kecurigaan dengan tuduhan bahawa anak perempuan mereka diganggu kerana isu berkaitan mahar.

Ibu bapa wanita itu mengatakan Kumar cuba membolot harta tanah wanita itu setelah kematiannya.

Mahkamah di daerah Kollam di Kerala memutuskan Kumar bersalah membunuh dan meracuni isterinya, dan melakukan percubaan sebelumnya untuk membunuh dengan menggunakan ular kapak.

Hakim M Manoj menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup berturut-turut terhadap lelaki itu pada hari Rabu, tetapi tidak menerima tuntutan pendakwaan untuk hukuman mati memandangkan usia dan peluangnya untuk melakukan perubahan diri, lapor media tempatan.

Kumar mengaku tidak bersalah tetapi polis mempunyai bukti bahawa rekod telefonnya menunjukkan bahawa dia berhubungan dengan penangkap ular dan telah menonton video ular di internet sebelum pembunuhan pada bulan Mac tahun lalu di Kollam.

Kumar tinggal di dalam bilik bersama Uthra setelah ular kapak mematuk wanita itu dan menjalani rutin pagi seperti biasa hari keesokan harinya walaupun dimaklumkan oleh ibu wanita itu mengenai kejadian tersebut, kata pendakwa raya.

“Cara pelaksanaan dan rancangan jahat tertuduh untuk membunuh isterinya yang terbaring di tempat tidur, menjadikan kes tergolong dalam kategori paling jarang berlaku,” kata pendakwa raya, yang telah memohon hukuman mati terhadap lelaki berkenaan.

Uthra berasal dari keluarga kayu tetapi suaminya, seorang pekerja bank, hanya berpendapatan sederhana.

Perkahwinan mereka melibatkan mas kahwin besar termasuk kereta baru dan 500,000 rupee (sekitar AS$6,640).

Menurut laporan media, keluarga Kumar turut dakwa bersubahat setelah sebilangan emas Uthra ditemui ditanam berhampiran rumahnya beberapa hari selepas pembunuhan itu.

Mahkamah Agung India baru-baru ini memberi amaran mengenai trend pembunuhan menggunakan ular selepas menolak ikat jamin seorang wanita dan “kekasihnya” yang dituduh menggunakan ular senduk untuk membunuh ibu mertuanya di negara bagian Rajasthan utara pada tahun 2019.

Cabaran terbesar dalam kes di Kerala adalah untuk membuktikan bahawa patukan ular adalah menjadi punca pembunuhan, kata jaksa penuntut G Mohanraj, dan menambahkan bahawa pengadilan disajikan dengan ujian yang menunjukkan perbezaan antara tanda patukan semula jadi dan dirancang.

Dua defendan dibebaskan oleh mahkamah dalam kes serupa beberapa tahun lalu setelah pendakwaan gagal membuktikan bahawa ular beracun digunakan sebagai “senjata pembunuhan”, lapor akhbar The Hindu.-SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button