Ekonomi

AS tidak menolak kemungkinan akan menaikkan lagi kadar faedah

PEGAWAI kanan Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS) memberi gambaran kemungkinan kadar faedah di negara itu akan dinaikkan lagi untuk memerangi inflasi.

Namun katanya, apa pun keputusan yang akan dibuat bergantung kepada data-data utama.

Itu bayangan  yang diberikan oleh  Presiden Fed New York, John Williams seminggu selepas penggubal dasar mendedahkan kenaikan kadar kesepuluh dan mungkin terakhir dalam kitaran semasa, sambil menambah bahawa mereka akan mempertimbangkan kesan kenaikan sedia ada sebelum menentukan langkah selanjutnya.

Pada Selasa Williams memberitahu Kelab Ekonomi New York: “Kami belum mengatakan kami telah selesai menaikkan kadar.”

Dia mengakui “kemajuan luar biasa sepanjang tahun lalu atau lebih” dalam menaikkan kadar faeadh untuk menurunkan inflasi, tetapi menambah: “Saya fikir apa yang perlu kita lakukan seperti yang selalu kita lakukan adalah bergantung kepada data.”

Williams juga berkata beliau tidak melihat “apa-apa sebab untuk mengurangkan kadar faedah tahun ini” dalam ramalan garis dasarnya, memetik keperluan untuk menurunkan inflasi degil.

“Dalam unjuran saya, kita perlu mengekalkan pendirian dasar yang ketat seberapa lama mungkin untuk memastikan kita benar-benar dapat menurunkan inflasi,” tambahnya.

The Fed telah memulakan kempen kenaikan kadar faedah sejak Mac tahun lepas untuk mengekang inflasi.

Peningkatan suku mata minggu lalu meningkatkan julat pinjaman sasaran kepada antara 5.0% dan 5.25%, menandakan paras tertinggi dalam sekitar 16 tahun.

Walaupun pertumbuhan ekonomi AS sejak itu hilang keyakinan, dengan beberapa penganalisis memberi amaran tentang kemungkinan kemerosotan, Williams berkata tidak menjangkakan akan mengalami kemelesetan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.
Back to top button