Nasionalpilihan

AS pulangkan lebih RM720 juta dana 1MDB kepada Malaysia

Kira-kira AS$156 juta (kira-kira RM721.4 juta) dana berkaitan 1MDB dipulangkan kepada Malaysia, kedutaan AS di Kuala Lumpur mengesahkan.

Dalam satu kenyataan, kedutaan berkata jumlah itu mewakili ansuran keempat dana yang diperoleh daripada rampasan aset berkaitan cabang pelaburan negeri.

Menurut kedutaan itu, Washington “berbesar hati” bahawa sehingga kini, ia telah dapat pulih serta membantu memulihkan dan memulangkan kira-kira AS$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia.

Duta Besar AS ke Malaysia, Edgard D Kagan berkata, pihak kedutaan amat gembira kerana peringkat keempat aset daripada siasatan jabatan kehakiman ini dipindahkan kembali ke Malaysia.

“Wang luar biasa ini akan kembali kepada rakyat Malaysia di mana ia berada dan di mana ia akhirnya boleh digunakan untuk tujuan asalnya, untuk memperbaiki kehidupan rakyat Malaysia setiap hari.”

Kedutaan itu seterusnya berkata bahawa kerajaan AS kekal komited untuk memulihkan dan memulangkan dana tambahan yang dicuri daripada 1MDB.

Pada 2020, jabatan kehakiman AS berkata ia sedang berusaha untuk mendapatkan semula AS$96 juta aset yang dikaitkan dengan 1MDB.

1MDB ialah dana berdaulat yang ditubuhkan pada 2009 dengan bantuan pembiaya Low Taek Jho, atau Jho Low, untuk menggalakkan pembangunan ekonomi. Ia diasaskan bersama Najib Razak, yang merupakan perdana menteri dari 2009 hingga 2018.

Ia seterusnya mengumpul berbilion dolar dalam bentuk bon untuk projek pelaburan dan usaha sama.

Bagaimanapun, jabatan kehakiman mendapati bahawa kira-kira AS$4.5 bilion daripada dana itu telah dialihkan ke akaun bank luar pesisir dan syarikat shell, kebanyakannya dikaitkan dengan Low, yang tahun lepas dilaporkan bersembunyi di Macau. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button