Nasionalpilihan

Polis, SKMM bekerjasama sekat ‘maklumat bocor’ siasatan kes bunuh Zayn

IBU Pejabat Polis Bukit Aman akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menyiasat maklumat yang didakwa bocor mengenai siasatan polis terhadap kes pembunuhan Zayn Rayyan Abdul Matiin.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, polis akan menghubungi SKMM untuk mengeluarkan kandungan itu, yang pertama kali dikesan pada akaun Telegram semalam, dan menghalangnya daripada tersebar di platform lain.

Ibu bapa Zayn, seorang kanak-kanak autisme berusia enam tahun yang dibunuh Disember lalu, mengaku tidak bersalah terhadap pengabaian kanak-kanak di mahkamah sesyen Petaling Jaya semalam selepas pada mulanya disiasat atas tuduhan membunuh.

Shuhaily berkata bahawa “penyebaran maklumat yang tidak bertanggungjawab” bukan sahaja boleh menjejaskan perbicaraan, tetapi juga memberi kesan buruk kepada pihak pendakwaan, peguam bela, dan keluarga Zayn.

“Semua maklumat berkaitan siasatan ini mesti datang daripada sumber rasmi. Kami akan menyiasat perkara ini secara menyeluruh bagi mengenal pasti pihak yang menyebarkan maklumat ini.

“Ini adalah tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh mengganggu prosiding perbicaraan dan akhirnya menafikan keadilan Zayn. Saya tidak akan teragak-agak untuk mendakwa pihak yang bertanggungjawab atas perkara ini kerana semua kerja keras rakan sekerja kami (pasukan CID) dalam menyiasat (kes) boleh terjejas,” tambahnya.

Shuhaily juga berkata, siasatan pembunuhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan telah selesai, walaupun polis akan membuka semula kes di bawah seksyen itu jika perlu.

“Seperti yang saya katakan semalam, siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan telah selesai apabila ibu bapa mereka didakwa semalam mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak.

“Bagaimanapun, sekiranya terdapat perkembangan baharu dalam perbicaraan (seperti) penemuan (keterangan) yang tertakluk di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan, DPP (timbalan pendakwa raya) boleh mengarahkan kami dan kami akan menyiasat semula kes itu (di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan). Kanun Keseksaan),” katanya. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button