Nasional

Anwar jelaskan kenapa GIP dipilih dalam urusniaga MAHB

DATUK Seri Anwar Ibrahim menjelaskan Global Infrastructure Partners (GIP) dipilih untuk mengambil bahagian dalam usaha menswastakan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Perdana Menteri berkata, menurut Khazanah Nasional Bhd, 145 syarikat pada mulanya memohon untuk menyertai konsortium yang ingin mengambil alih MAHB, tetapi hanya lima yang dianggap sesuai.

Anwar berkata kriteria ketat telah ditetapkan, termasuk syarat bahawa pemegang saham majoriti MAHB, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), mestilah rakyat Malaysia.

“Syarikat lain mahukan hak pengurusan, termasuk peranan pengerusi dan CEO. Ini tidak boleh diterima (kepada Khazanah dan KWSP), sebab itu GIP dipilih,” katanya di Dewan Rakyat semasa Waktu Pertanyaan Perdana Menteri.

Dengan itu, GIP dan Pihak Berkuasa Pelaburan Abu Dhabi ditetapkan untuk memiliki 30 peratus kepentingan dalam MAHB.

Sementara itu, Khazanah akan meningkatkan pemilikan MAHB daripada 33.2 peratus kepada 40 peratus, dan KWSP daripada 7.9 peratus kepada 30 peratus.

Beberapa pihak telah menggesa Putrajaya membatalkan perjanjian itu kerana hubungan GIP dengan firma pelaburan BlackRock, yang telah dituduh “mengaut keuntungan daripada pembunuhan beramai-ramai” melalui kepentingannya dalam firma pertahanan AS yang didakwa mengeluarkan senjata yang digunakan oleh Israel.

Jumaat lalu, GIP berkata BlackRock tidak terlibat dalam perjanjian MAHB, walaupun syarikat yang berpangkalan di New York City itu telah bersetuju untuk mengambil alih GIP pada Januari. Pengambilalihan BlackRock terhadap firma itu hanya akan selesai pada suku ketiga 2024.

MAHB menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia, termasuk lima lapangan terbang antarabangsa, 17 lapangan terbang domestik, dan 17 STOLports (lapangan terbang berlepas dan mendarat pendek). – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button