Nasional

Kelewatan rasionalisasi subsidi menyebabkan daya saing menurun, kata Anwar

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kelewatan dalam rasionalisasi subsidi, dan kesannya terhadap perbelanjaan negara, adalah antara faktor penyumbang kepada penurunan indeks daya saing Malaysia.

Anwar berhasrat untuk menggantikan subsidi, yang menelan belanja RM81 bilion tahun lepas, dengan bantuan yang disasarkan untuk membantu mengurangkan defisit bajet 2024 kepada 4.3 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) daripada lima peratus pada 2023.

Pada sesi Perdana Menteri di Dewan Rakyat hari ini, Anwar menyatakan bahawa Penarafan Daya Saing Dunia Institut Pembangunan Pengurusan Antarabangsa (IMD) mengandungi kritikan terhadap program subsidi dan bantuan tunai negara.

“Laporan itu mengatakan kita tidak tegas dalam hal perbelanjaan. Walaupun defisit bajet semakin meningkat, kerajaan masih meluluskan (bantuan tunai seperti) Sumbangan Tunai Rahmah dan Sumbangan Asas Rahmah,” katanya.

“Laporan itu (juga) mengatakan subsidi Malaysia adalah ‘preskripsi ekonomi yang tidak realistik’ kerana harga (barangan bersubsidi) lebih rendah daripada (harga pasaran).

“Tetapi dalam ekonomi sekarang, (kita) kena mempertimbangkan kepentingan rakyat,” katanya kepada soalan Afnan Hamimi Taib Azamudden (PN-Alor Setar).

Malaysia jatuh tujuh anak tangga ke tangga ke-34 daripada 67 negara dalam ranking yang dikeluarkan Selasa lalu.

Ia juga jatuh empat anak tangga ke tempat ke-10 daripada 14 negara di rantau Asia-Pasifik, menandakan kali pertama ia menduduki tempat di bawah Indonesia dan Thailand.

Anwar, yang juga menteri kewangan, berkata kedudukan Malaysia tidak terjejas dalam edisi ranking IMD sebelum ini kerana perbelanjaan untuk subsidi tidak dimasukkan sebagai metrik.

Beliau juga berkata peningkatan kedudukan Indonesia – daripada 34 kepada 27 – sebahagiannya berdasarkan usahanya untuk mengurangkan subsidi tepung dan gula.

Beliau melahirkan keyakinan bahawa kedudukan negara akan bertambah baik berikutan pengukuhan ringgit, pertumbuhan ekonomi, dan rasionalisasi subsidi bahan api yang bermula dengan diesel di Semenanjung Malaysia pada 10 Jun.

Subsidi diesel yang disasarkan adalah langkah ketiga dalam usaha kerajaan untuk menyusun semula peruntukan subsidi berikutan penjimatan RM4.5 bilion daripada pelarasan tarif elektrik dan RM1.2 bilion penjimatan daripada harga ayam dan telur yang terapung. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button