Politik

Ahli UMNO buat aduan kepada ROS salah guna kuasa presiden

Seorang ahli UMNO mengemukakan aduan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) kerana salah guna kuasa dan pelanggaran peraturan oleh Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam surat kepada ROS yang dilihat oleh Suara Merdeka antaranya membangkitkan Zahid telah menyalahgunakan kedudukannya sebagai Presiden untuk menipu seluruh ahli UMNO dan melanggar keputusan parti yang ditetapkan ketika Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 apabila menafikan dirinya memberi sokongan dan kepercayaan tidak berbelah bagi dan setia kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Di dalam surat bertarikh 11 Oktober 2020, yang didakwa dibawa sendiri oleh Anwar Ibrahim kepada Yang di-Pertuan Agong, Zahid mendakwa sokongan kepada Anwar turut didukung oleh Ahli-ahli Parlimen UMNO.

Beliau hanya sekadar membuat kenyataan menafikan perkara tersebut dengan harapan ahli-ahli UMNO akan mempercayainya tanpa ada sebarang tindakan susulan seperti membuat laporan polis.

Sokongan kepada Anwar ini adalah cubaan untuk menjatuhkan kerajaan yang sah setelah Zahid berbohong kepada Yang di-Pertuan Agong. Sokongan ini juga bertentangan dengan pendirian UMNO iaitu “No Anwar, No DAP”.

Surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarah ROS, Jasri Kasim itu turut mendakwa Zahid mengaku yang suara di dalam audio yang tular itu memang suaranya. Ini sekali lagi membuktikan selama ini beliau telah menipu seluruh ahli UMNO dan rakyat Malaysia.

Selain itu, Zahid juga telah menyalahgunakan kedudukannya sebagai Presiden UMNO untuk menipu Yang di-Pertuan Agong dengan memberikan maklumat yang salah apabila mendakwa semua Menteri dan Timbalan Menteri UMNO berikrar untuk meletak jawatan daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum 1 Ogos 2021 sebagaimana terdapat dalam satu dokumen verbatim yang tular.

Percakapan itu dibuat oleh Zahid semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong pada 11 Jun yang lalu.

Dakwaannya itu jelas merupakan satu penipuan kerana sehingga kini tidak ada Menteri, Timbalan Menteri dan Ahli Parlimen UMNO membuat ikrar tersebut.

Malah 35 Ahli Parlimen UMNO, termasuk Menteri dan Timbalan Menteri telah menegaskan hanya akan meninggalkan PN setelah Parlimen dibubar sebagaimana ketetapan yang dibuat oleh UMNO pada PAU 2020 yang menyebut kerjasama UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam kerajaan PN hanya akan berakhir selepas pembubaran Parlimen.

Sekali lagi Zahid berbohong kepada YDPA untuk menjatuhkan kerajaan yang sah.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button