Alam Sekitar

90 peratus pengurangan guna tanah hutan dalam projek ECRL

KUALA LUMPUR: Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) telah mengurangkan penggunaan tanah hutan sebanyak 90 peratus dalam projek mega-rel Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Ini dimungkinkan selepas semakan oleh pakar alam sekitar dan sosial, di mana reka bentuk asal dikatakan melalui dan bersama-sama kawasan hutan dan hidupan liar yang penting.

Pengarah Urusan ERE Consulting Group Sdn Bhd Dr G. Balamurugan berkata pada awalnya lebih 2,000 hektar tanah hutan dianggarkan akan dibersihkan bagi memberi laluan kepada projek itu mengikut reka bentuk asal.

Walau bagaimanapun, selepas penambahbaikan reka bentuk dan mengambil kira potensi kesan alam sekitar dan sosialnya, angka itu menurun.

Beliau berkata falsafah reka bentuk projek adalah untuk mengelakkan kesan alam sekitar, dan untuk mencapai ini, pemaju projek akan mempertimbangkan penjajaran semula, terowong, dan akhirnya kaedah mitigasi untuk lintasan hidupan liar.

“Sebagai contoh, akan ada penebangan terbuka di hutan simpan Bukit Bauk di Terengganu, hutan yang kaya dengan hidupan liar seperti habitat harimau dan kami terpaksa membina terowong di sana untuk memulihara hutan dan hidupan liar.

“Tetapi implikasinya ialah (kos)nya akan meningkat sebanyak RM30 juta. Memandangkan ia adalah habitat harimau yang penting, MRL berkata, ‘okay kita boleh membelanjakan wang itu’.

“Secara keseluruhannya, tindakan memulihara hutan dan hidupan liar menghasilkan 58 terowong, 128 km jejambat, dan 20 lintasan hidupan liar,” katanya semasa pembentangan pada Hi-Tea Apresiasi Media MRL di Mandarin Oriental di sini hari ini.

ECRL sepanjang 665km dijadualkan siap menjelang Disember 2026, dan ia akan merentasi negeri pantai timur Kelantan, Terengganu dan Pahang sebelum menghubungkan Lembah Klang di pantai barat Semenanjung Malaysia.

Projek rel mega itu akan mengurangkan masa perjalanan dengan ketara kerana perjalanan dari Kota Baru ke Terminal Pengangkutan Bersepadu Gombak (ITT Gombak) hanya akan mengambil masa kira-kira empat jam.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button