Ekonomi

Hektar REIT sasar gandakan saiz porfolio kepada RM3 bilion tahun 2027

Kuala Lumpur, 11 Julai 2024 – Hektar Asset Management Sdn. Bhd. (“Hektar Asset Management”), pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (“Hektar REIT”),
Hektar REIT sedang dalam peringkat pemerolehan aktif, ingin menyuntik lebih banyak aset yang menjana pendapatan dan menyasarkan untuk menggandakan saiz portfolio kepada RM3 bilion menjelang 2027.

Beberapa aset sudah dalam perancangan untuk pertimbangan dengan strategi untuk mencampurkan bukan runcit aset sehingga 20% dalam portfolio syarikat.

Antaranya kejayaan menyelesaikan pemerolehan Kolej Yayasan Saad Melaka (“KYSM”), sebuah kediaman penuh berprestij dan bersama sekolah swasta di Melaka, dengan harga RM148.5 juta.

Pemerolehan ini menandakan detik penting dalam usaha pengembangan dan kepelbagaian strategik Hektar REIT, sebagai aset pendidikan pertama dalam portfolionya.

Pengurus Hektar REIT berkata, ia menandakan permulaan kepelbagaian syarikat dengan pemerolehan aset bukan runcit pertama.

“Hektar REIT berada di landasan yang betul dengan strategi pertumbuhannya dan mereka sudah pun berbincang secara aktif dengan beberapa pihak untuk pengambilalihan seterusnya. Dalam memilih aset baharu, Hektar REIT memberi tumpuan kepada aset akretif hasil yang boleh memberikan pendapatan berulang yang mampan dan boleh dipertahankan, dengan minat khusus dalam aset pendidikan dan perindustrian. Memandangkan sifatnya yang berdaya tahan terhadap pergerakan pasaran, sektor ini memberikan peluang kepada Hektar REIT untuk melabur,” katanya di sini hari ini.

Hektar REIT menambah, saiz pasaran pendidikan sektor swasta dijangka berkembang pada CAGR 6.5%-7.0% dengan keuntungan modal selanjutnya bergerak ke hadapan berdasarkan penyelidikan pasaran dan pada masa yang sama, pengurus sentiasa memantau prestasi kelas aset lain untuk sebarang potensi pelaburan.

Pemerolehan strategik ke atas KYSM
membawa banyak faedah kepada Hektar REIT, kerana aset tersebut dijamin di bawah perjanjian pajakan bersih empat kali ganda selama 30 tahun, memberikan hasil tambahan setiap tahun dan hasil purata 8% sepanjang tempoh pajakan.

Selain meningkatkan Aset Di Bawah Pengurusan (AUM) Hektar REIT sebanyak 12% kepada RM1.38 bilion.

Dengan permintaan yang secara konsisten jauh melebihi pengambilan tahunan untuk penempatan di KYSM, REIT melihat potensi pertumbuhan selanjutnya dalam aset yang boleh dibuka kuncinya.

Satu lagi fokus utama untuk Hektar REIT sekarang ialah melaksanakan inisiatif peningkatan aset (AEI) untuk menambah baik aset semasa Hektar REIT, terutamanya Subang Parade.

Jumlah penghunian semula Subang Parade akan dilakukan secara berperingkat bermula dari Q4 2024, meliputi bahagian hadapan, ruang dalaman dan pencampuran semula penyewaan untuk meningkatkan suasana dan penawaran keseluruhan pusat beli-belah.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button