Nasional

Grab Malaysia nafi kurangkan tambang untuk penunggang penghantaran

GRAB Malaysia telah menafikan mengurangkan tambang asas untuk penunggang penghantarannya, berikutan pengumuman boikot, Blackout Penghantaran Makanan akan datang oleh penunggang di ibu negara hari ini.

Dalam satu kenyataan, Grab Malaysia berkata aduan baru-baru ini yang dibangkitkan oleh rakan kongsi penghantaran mengenai percanggahan dalam pendapatannya adalah disebabkan oleh gangguan dalam sistemnya.

Syarikat itu menjelaskan bahawa ia telah membetulkan isu itu dan telah memindahkan kekurangan itu kepada semua rakan kongsi yang terjejas, dan mengeluarkan penjelasan mengenai saluran komunikasi rasminya pada 21 Julai.

“Kami memohon maaf atas kesulitan yang mungkin timbul kepada rakan kongsi kami dan ingin menggalakkan rakan kongsi kami untuk menghubungi kami melalui Facebook kami, atau melawat kami di GDC sekiranya mereka mempunyai sebarang pertanyaan lanjut,” kata Grab Malaysia.

“Kami ingin meyakinkan semua pengguna, termasuk pengguna dan rakan kongsi pedagang kami, bahawa Grab kekal komited untuk menyokong komuniti rakan kongsi penghantaran kami. Selama bertahun-tahun kami telah memperkenalkan pelbagai usaha untuk menyokong rakan kongsi penghantaran kami.”

Semalam, penunggang penghantaran makanan berkata mereka merancang untuk mengadakan piket Blackout Penghantaran Makanan di ibu negara.

Boikot itu difahamkan bertujuan untuk menghantar mesej jelas kepada syarikat e-hailing dan kerajaan berhubung beberapa tuntutan yang dibuat oleh kumpulan itu.

Salah satu tuntutan daripada boikot itu termasuk kadar penghantaran semasa, yang didakwa lebih rendah berbanding sebelum ini.

Pengarah strategi Pemuda PKR, Bryan Ng Yih Miin, berkata kumpulan itu juga telah menimbulkan kebimbangan terhadap jumlah penunggang penghantaran makanan yang tidak terkawal, yang telah mewujudkan persaingan dan mengakibatkan penurunan pendapatan mereka.

Dalam usaha sokongannya, Grab Malaysia berkata ia telah menyediakan perlindungan semasa bekerja dengan perlindungan kemalangan peribadi percuma dan perkongsian dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja untuk memudahkan caruman dan insentif tambahan sehingga 10% untuk penerima yang layak.

“Kami juga membantu rakan kongsi kami untuk menjimatkan perbelanjaan operasi mereka (seperti diskaun petrol, penyelenggaraan kenderaan, keperluan harian dan banyak lagi),” katanya.

“Selain itu, kami juga memperkenalkan pelbagai promosi dan kempen seperti GrabUnlimited yang dilancarkan baru-baru ini untuk membantu rakan kongsi kami.

Ia menambah bahawa pek langganan dengan lebih daripada 50 baucar diskaun berbeza bertujuan bukan sahaja meningkatkan jualan untuk peniaga tetapi juga menyediakan lebih banyak pekerjaan untuk rakan kongsi penghantaran.

“Seperti biasa, kami ingin mengingatkan semua rakan kongsi penghantaran kami supaya selamat semasa dalam perjalanan,” katanya.

“Sekiranya mereka menghadapi sebarang masalah, sila laporkan kepada pihak berkuasa berkaitan dan Grab. Kepada orang ramai kami ingin menasihatkan supaya tidak berkongsi sebarang khabar angin atau dakwaan palsu supaya tidak menimbulkan panik.”-SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button