Sukan

Golf PKNS Selangor Masters: Pemain Pakistan, Ahmad Baig mahu tebus kehampaan

Pendahulu Order of Merit Jelajah Pembangunan Asia (ADT), Ahmad Baig dari Pakistan berharap untuk membawa prestasi cemerlangnya ke  PKNS Selangor Masters minggu ini, yang akan bermula esok di Kelab Golf Seri Selangor yang menawarkan hadiah keseluruhan kira-kira RM800,000.

Melakar kemenangan memberangsangkan di Nam A Bank Vietnam Masters, pemain berusia 26 tahun itu berharap untuk menebus kegagalan dalam dua edisi terakhir PKNS Selangor Masters, yang mendapat pengiktirafan bersama Jelajah Pembangunan Asia (ADT) dan Jelajah Toyota domestik.

Baig sudah memenangi dua kali dalam ADT tahun ini dan merupakan peneraju yang jelas dalam Order of Merit  ADT.

“Hayunan saya tidak begitu bagus pada dua kali pertama saya bermain di sini, jadi saya tidak melakukannya dengan baik.

“Saya telah bekerja keras tahun ini dan banyak berlatih untuk meningkatkan permainan saya, dan saya gembira keputusan menunjukkan dengan dua kemenangan Jelajah Pembangunan Asia,” kata Baig.

“Saya tidak sabar untuk bermain Seri Selangor sekali lagi. Kursus ini agak sempit, jadi pelan permainan saya tidak akan terlalu agresif – cari saja fairways dan naik padang. Chipping dan putting juga sukar di sini, jadi anda perlu benar-benar fokus pada permainan pendek,” tambahnya yang berusia 26 tahun dari Lahore.

Sebanyak 144 pemain termasuk 59 pemain Malaysia – 40 dari Toyota Tour dan selebihnya layak melalui ADT atau bermain atas tiket jemputan.

Antara pencabar tempatan yang terkemuka ialah Ervin Chang, yang merupakan pemain Malaysia teratas pada edisi 2023 yang memberikannya bonus RM10,000.

Walaupun Chang tidak menikmati keputusan terbaik baru-baru ini, terlepas ‘cut’ minggu lalu di Vietnam, pemain berusia 25 tahun itu berasa yakin beraksi di tanah air dan di salah satu lapangan kegemarannya.

“Saya sebenarnya bermain dengan baik minggu lalu di Vietnam, tetapi terkeluar sedikit daripada garisan ‘cut’.

“Saya telah mencuba beberapa perkara yang berbeza dan baru belajar bermain golf sekali lagi, dan tidak terlalu teknikal dengan apa sahaja yang saya rasa dalam ayunan. Secara keseluruhan, saya cukup yakin dengan permainan saya dan saya menantikan acara yang baik,” kata Chang, yang menjadi profesional pada 2022.

“Seri Selangor adalah lapangan golf yang dinanti-nantikan oleh ramai pemain. Nampak mudah tetapi sebenarnya ia benar-benar mencabar, terutamanya pada sayur-sayuran. Terdapat banyak peluang untuk menjaringkan gol, tetapi anda perlu bijak dan hanya bermain mengikut kekuatan anda,” katanya.

Juara 2022 Shahriffuddin Ariffin dan Galven Green juga akan menjadi antara pemain Malaysia yang perlu diberi perhatian.

Shahriffuddin nyaris menang di Vietnam minggu lalu, menutup permainan dengan catatan mantap 65 pukulan untuk menamatkan bersama di tempat kedua hanya satu pukulan di belakang Baig, manakala Green di tempat keempat.

Green telah memenangi dua kali dalam Jelajah Toyota tahun ini dan merupakan pemain Malaysia kedua terbaik iaitu di kedudukan T10 pada Masters Selangor PKNS tahun lepas.

Pemenang Jelajah Asia, Danny Chia dan Nicholas Fung juga antara nama dalam kontinjen Malaysia, bersama-sama pemain baru Marcus Lim dan Khavish Varadan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button