Ekonomi

Go Hub Sasar RM37.51 Juta daripada IPO Pasaran Ace

 Go Hub Capital Berhad  (Go Hub), penyedia penyelesaian teknologi maklumat (IT) pengangkutan utama, mengumumkan pelancaran prospektus Syarikat untuk tawaran awam permulaannya yang akan datang (“IPO”) di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities).

Go Hub yang merupakan penyedia penyelesaian IT pengangkutan utama di Malaysia, menumpukan pada penyediaan penyelesaian IT yang disesuaikan (merangkumi sistem pembangunan perisian tersuai dan penyepaduan sistem perkakasan dan perisian) dengan rekod prestasi yang mantap dalam segmen bas dan rel.

Go Hub juga meluaskan tawarannya untuk memasukkan perkhidmatan penyelenggaraan dan sokongan serta perkhidmatan pengurusan terminal untuk penyelesaian IT yang Go Hub hantarkan kepada pelanggannya.

IPO itu menyasarkan untuk mengumpul RM37.51 juta melalui terbitan 107.18 juta saham baharu. Hasil daripada IPO akan diperuntukkan terutamanya kepada yang berikut:

  • Perluasan operasi perniagaan dan meningkatkan keupayaan operasi, membolehkan Go Hub meningkatkan skala untuk memenuhi projek semasa dan memasuki pasaran baharu.
  • Pembangunan berterusan penawaran penyelesaian inovatif, memfokuskan pada aplikasi teknologi dan penyelesaian yang mengoptimumkan dan menyelaraskan aliran proses operasi dengan cekap.
  • Usaha pemasaran untuk meningkatkan keterlihatan jenama dan penglibatan pelanggan melalui kempen yang disasarkan dan acara industri.
  • Tujuan umum korporat untuk meningkatkan kecekapan operasi.

Permohonan untuk IPO telah dibuka bermula pukul 10 pagi hari ini berikutan pelancaran Prospektus dan akan ditutup pada 20 Jun 2024. Tarikh penyenaraian IPO yang disasarkan Syarikat di Pasaran ACE ialah pada 3 Julai 2024.

Pada harga IPO RM0.35 setiap saham, Go Hub akan mempunyai permodalan pasaran sebanyak RM140.0 juta menjelang penyenaraiannya.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Go Hub, Tan Cherng Thong,  berkata, mereka  sangat gembira kerana telah mencapai kejayaan baharu dengan pelancaran Prospektus hari ini.

“Ini, membawa kami selangkah lebih dekat ke arah menjadi entiti tersenarai di Pasaran ACE Bursa Securities sejak berada dalam industri pengangkutan 2011, penyenaraian kami adalah selaras dengan rancangan dan strategi pertumbuhan kami untuk meningkatkan operasi kami, mengembangkan penawaran penyelesaian kami dan meluaskan jangkauan kami ke luar negara.

“Kami optimis tentang masa depan dan peluang IPO ini dibuka untuk syarikat kami ,” katanya, – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button