Sukan

Euro 2024: Jude Bellingham selamatkan England

KAPTEN England, Harry Kane melabelkan Jude Bellingham sebagai “pemain yang sukar dipercayai” selepas Three Lions mengharungi perlawanan pembukaan berdepan Serbia di Euro 2024.

Tandukan deras Bellingham pada minit ke-13 adalah satu-satunya gol dalam perlawanan itu di mana Kane hampir tidak menyentuh bola.

Selain itu, separuh masa kedua England kelihatan tegang dan rentak mereka berbeza dengan apa yang dipersembahkan pada separuh masa pertama.

Ia adalah perlawanan Bellingham, dan ia mungkin kejohanannya. Persoalannya ialah tentang percaturan pasukan dan pemain lain di sekelilingnya.

Kemenangan ini tidak setanding dengan pencapaian Jerman menewaskan Scotland 5-1 dan pengurus Gareth Southgate perlu memikirkannya.

Bellingham adalah kunci kepada pasukan. Terdapat keraguan terhadap beberapa yang lain walaupun.

Pada separuh masa pertama, khususnya, ketika dia meluncur ke hadapan, pemain Serbia hampir tidak mendekatinya.

Gelsenkirchen adalah tempat di mana Wayne Rooney mengecap, Cristiano Ronaldo mengenyitkan matanya, dan England tewas satu lagi penentuan sepakan penalti pada Piala Dunia 2006.

Tandukan awalnya mencipta kemenangan malam pembukaan ke atas Serbia sama seperti tandukan awalnya yang mendebarkan telah membina serangan ke atas Iran dalam perlawanan pertama kempen Piala Dunia England di Qatar.

Bellingham mengambil masa untuk menjadikan lagu yang menyedihkan kepada situasi yang lebih baik. iaitu ketika penyokong England menyanyi dengan membawakan lagu klasik Beatles “Hey Jude” selepas apa yang boleh dianggap sebagai gol penyerang tengah klasik.

Bellingham boleh menjadi penyerang tengah, dia boleh menjadi No 10, dia boleh bermain di sebelah kiri, dia boleh bermain dalam.

Tidak hairanlah dia memenangi hadiah Pemain Terbaik Perlawanan. Dia boleh dengan mudah mendapatnya selepas 15 minit.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button