Sukan

Eriksen jaringkan gol untuk Denmark selepas 1,100 hari serangan jantung

PADA petang Ahad lalu, di Arena Stuttgart, tiada siapa sangka bahawa tiga tahun lalu Christian Eriksen beradda antara hidup dan mati.

Ikon bola sepak Denmark berada hampir di semua sudut padang di arena Stuttgart semasa perlawanan pembukaan Kumpulan C Euro 2024  menentang pendatang baharu, Slovenia.

Tendangan penjuru dan sepakan percuma adalah tugasnya. Memacu perlawanan menyusun rentak adalah tanggungjawabnya. Menjaringkan gol, pemain berusia 32 tahun itu kelihatan menjaga segala-galanya, membawa pasukannya seri 1-1 dan menjaringkan gol mereka.

Atas sebab yang baik, pemain Denmark itu dianugerahkan Pemain Terbaik UEFA.

12 Jun 2021, dan sembilan bulan tidak hadir kerana rawatan dan pembedahan yang sengit kelihatan jauh. Pada hari itu, pemain tengah itu rebah dalam pertemuan Euro 2021 menentang Finland di Copenhagen.

Rakan sepasukan membentuk bulatan pelindung di sekelilingnya, ramai yang menangis, manakala usaha kakitangan perubatan untuk menyelamatkan nyawanya selepas serangan jantung membawa kepada pengakhiran yang menggembirakan.

Lebih sembilan bulan mengikuti terapi di samping terpaksa hidup dengan defibrilator yang diimplan, membolehkannya kembali ke bola sepak profesional. Terpaksa meninggalkan kelabnya, Inter, pada masa itu kerana peraturan kebangsaan di Itali nampaknya merupakan masalah terkecil pada masa itu.

Perjuangan untuk kembali kepada apa yang paling dia suka, bola sepak, membawanya ke kehidupan baru.

Perlawanan menentang Slovenia membuktikan kualiti Eriksen, kata jurulatih kebangsaan Denmark, Kasper Hjulmand.

Peminat memenuhi arena Stuttgart dengan nyanyian “Eriksen, Eriksen.”

Hjulmand memuji lima kali “Pemain Bola Sepak Denmark Terbaik” itu sebagai “hati kami, pemimpin kami, rentak kami.”

Jadi, 1,100 hari selepas insiden maut itu, Eriksen berdepan Slovenia dengan perlawanan mencabar menentang Three Lions dan Serbia menyusuli untuk Scandinavia.

Dia mengambil setiap minit sebagai hadiah dalam “kehidupan kedua,” katanya.

“Anda belajar apa yang penting dalam hidup. Kehidupan kadangkala menceritakan kisah ini kepada anda. Ia adalah matlamat yang sangat istimewa bagi saya, walaupun ia tidak membawa kami kepada tiga mata,” tambahnya.

Eriksen bercakap tentang kepercayaannya terhadap pasukannya dan kemahirannya yang diperoleh semula.

“Saya telah bermain banyak perlawanan sejak itu, tetapi untuk kembali ke kejohanan Euro menjadikan perkara yang sangat istimewa. Permainan kelab adalah penting dan rutin harian, tetapi kejohanan seperti ini adalah unik.”

Keputusan seri 1-1 mungkin menjejaskan Eriksen, kerana dia berasa kecewa kerana gagal memastikan kemenangan.

“Sebagai ahli sukan, anda sentiasa kecewa kerana tidak melepasi garisan penamat dengan tiga mata.”

Tetapi sebagai seorang bapa dan suami, dia mungkin melihat perkara yang berbeza. “Hidup,” katanya, “adalah tentang melakukan perkara yang anda suka.” – Xinhua

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button