Ekonomi

Dialog dan Bengkel SMEs AHKC anjuran SME Corp. beri manfaat kepada lebih 300 peserta tentang amalam terbaik ESG

SME Corp. Malaysia, di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), telah menerajui satu acara penting, Dialog Dasar dan Bengkel SMEs ASEAN Hong Kong, China (AHKC) Ke Arah ESG 2024. Acara ini, yang diadakan di Hotel Sunway Putra, Kuala Lumpur, menarik lebih daripada 300 peserta dari PKS tempatan, Negara Anggota ASEAN termasuk Hong Kong dan China.

Acara ini berfungsi sebagai platform untuk pertukaran ilmu dan maklumat, meningkatkan kesedaran tentang amalan Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbir Urus (ESG), serta berkongsi amalan terbaik mengenai kelestarian dalam kalangan negara ASEAN. Majlis pembukaan bertepatan dengan sambutan Hari MSME Antarabangsa 2024 dan dirasmikan oleh Datuk Ewon Benedick, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Acara selama satu setengah hari ini bertemakan “Memperkasakan Kelestarian PKS.” dihadiri oleh pegawai kerajaan, pakar ESG, pemilik PKS, wakil institusi kewangan, dan akademia. Acara ini bertujuan untuk mendidik peserta tentang kepentingan amalan ESG, pembangunan strategi ESG, serta pengukuran dan pemantauan prestasi ESG.

Sesi dialog menumpukan pada pembangunan cadangan dasar untuk menggalakkan penerimaan amalan ESG dalam kalangan PKS, berkongsi kisah PKS yang merintis perjalanan ESG, dan menonjolkan usaha kerajaan serta agensi berkaitan di rantau ini. Penceramah terkemuka memberikan pandangan tentang amalan terbaik, cabaran, dan cadangan dalam sesi perkongsian.

Dalam ucaptama beliau, Ewon berkata, “ASEAN komited untuk mempromosikan kelestarian di rantau ini melalui pelbagai inisiatif. Bagi Malaysia, menggalakkan PKS mengamalkan amalan ESG adalah satu langkah ke arah memperkukuhkan komitmen kami terhadap Agenda 2030 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pembangunan Mampan dan Perjanjian Paris di bawah Rangka Kerja Konvensyen Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC). Mempercepatkan penerimaan ESG juga merupakan antara inisiatif yang dirancang di bawah Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kedua Belas 2021 – 2025.”

Sementara itu, Pengerusi SME Corp. Malaysia, Tan Sri Datuk Seri Panglima Bernard Giluk Dompok, mengulangi sentimen ini dalam ucapan alu-aluannya, menekankan dedikasi organisasi untuk pertumbuhan dan pembangunan PKS yang berdaya tahan, dengan ESG sebagai fokus utama.
CEO SME Corp. Malaysia, Rizal bin Datuk Nainy pula berkongsi, “Kebersediaan dengan ESG adalah kelebihan besar untuk PKS mengakses pasaran tempatan dan global. Oleh itu, SME Corp. Malaysia telah melancarkan Panduan Pantas ESG untuk MSME bagi memudahkan penerimaan amalan ESG, yang boleh dimuat turun secara percuma setelah mengambil penilaian ESG di laman web kami. SME Corp. Malaysia juga mengiktiraf MSME yang aktif mengintegrasikan amalan ESG dengan anugerah khas baru di bawah Program Enterprise 50 tahun ini, iaitu Anugerah E50 Terbaik untuk Amalan ESG.”

300 Peserta Dialog dan Bengkel : Asean, Hong Kong & China Going ESG 2024 anjuran SME Corp. Malaysia di Kuala Lumpur hari ini

Acara ini juga menampilkan sesi bengkel yang memberikan pengetahuan praktikal dalam membangunkan rancangan kelestarian perniagaan dan membimbing peserta dalam penyediaan laporan ESG. Bengkel ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman dan pengetahuan peserta mengenai amalan ESG dan menggalakkan mereka untuk memulakan perjalanan ESG mereka.

Antara yang turut hadir dalam majlis pembukaan Dialog Dasar dan Bengkel SMEs ASEAN Hong Kong, China (AHKC) Ke Arah ESG 2024 termasuk Ketua Setiausaha KUSKOP, Datuk Seri Suriani binti Dato’ Ahmad, Pengarah Besar Pejabat Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong, Jakarta, Libera Cheng Ching-mon dan , CEO SME Corp. Malaysia, Rizal bin Datuk Nainy. Acara ini disokong oleh Program Kerja Kerjasama Ekonomi dan Teknikal Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN – Hong Kong, China (AHKCFTA ECOTECH). – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

shahrin

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button