Sukan

China dan Korea Selatan kuasai Golf Remaja Antarabangsa Selangor

Pasukan dari Korea Selatan dan China (Hainan) mempamerkan kehebatan untuk muncul juara acara berpasukan dan individu pada Kejohanan Golf Remaja Antarabangsa Selangor yang ketiga, baru-baru ini.

Pada hari terakhir yang mengujakan di Kelab Golf Seri Selangor, Byun Jiyool melakar kemenangan dalam acara individu perempuan dan mengukuhkan pasukan Korea Selatan untuk merangkul kejuaraan pasukan perempuan.

Sementara itu, Shijun Jing dari China (Hainan) bertahan untuk menuntut gelaran individu lelaki dan mengetuai pasukannya ke tempat teratas dalam acara berpasukan lelaki.

Mendahului tiga pukulan ke pusingan ketiga dan terakhir, Byun menamatkan kempennya dengan dua atas par 74 untuk jumlah genap par 216 (72, 70, 74).

Pemain berusia 14 tahun itu menamatkan tiga pukulan di hadapan pemain Thailand Chutimon Rujiranan (71, 76, 72) dan Foong Zi Yu dari Malaysia (72, 74, 73).

“Saya masih tidak percaya bahawa saya menang! Rasanya tidak benar tetapi saya sangat gembira. Saya sangat seronok bermain dalam acara ini dan tinggal di sini,” kata Byun.

Mendahului hari pertama Chutimon, yang baru berusia 17 tahun, berpuas hati dengan persembahannya walaupun berasa tidak sihat.

“Saya tidak berasa terbaik kerana saya mengalami sedikit masalah perut hari ini, tetapi saya berjaya menanganinya. Saya tidak memukul pemandu saya dengan baik kerana saya rasa saya kehabisan tenaga, tetapi ia berjaya dengan baik dan saya berjaya,” katanya.

Foong, mewakili Selangor, gembira dengan cara dia bermain selama tiga hari.

“Saya menghadapi sedikit masalah untuk mencari rentak saya hari ini, tetapi saya gembira saya berjaya menamatkan perlawanan dengan kuat pada beberapa lubang terakhir.

“Secara keseluruhan, saya cukup gembira, tetapi pasti ada beberapa perkara yang boleh saya usahakan,” kata Foong, yang baru menamatkan tahun pertamanya di Universiti Lipscomb di Amerika Syarikat dan akan berpindah ke Universiti Nevada sebagai pelajar tahun kedua.

Byun dan rakan sepasukannya dari Korea Selatan Ko Hana, Park Hayeon dan Song Jia adalah pemenang lari dalam acara berpasukan perempuan dengan jumlah tiga hari 657, berdasarkan tiga markah harian terbaik.

Mereka menamatkan 27 pukulan di hadapan Pasukan Selangor (684), terdiri daripada Foong, Nur Batrisya Balqis, Aarti Ganesan dan Divyasheni Gunasegar. Kuartet India Kashika Misra, Anvvi Dahhiya, Nishna Hemesh Patel dan Lakshita Pragnya Siddabahtul berada di tempat ketiga pada 691.

Dalam acara individu lelaki, Jing terselamat daripada penyudah gugup untuk meraih kemenangan tiga pukulan ke atas Shinichi Suzuki dari Filipina.

Pemain China itu mencatat 72 pada hari penutup untuk jumlah enam bawah par 210 (69, 69, 72) dan kemenangan bertali arus.

“Pusingan saya agak baik, sebenarnya, hanya beberapa lubang terakhir saya melakukan beberapa kesilapan kerana saya semakin gementar dan berasa letih.

“Saya membuat empat birdie pada sembilan pertama tetapi, selepas bermain selama tiga hari, keletihan mula mengejar dan beberapa kesilapan yang tidak sepatutnya
telah berlaku, berlaku,” kata Jing.

Kemenangan itu memberikan Jing permulaan yang diidamkan dalam Masters PKNS Selangor minggu depan di Seri Selangor, acara profesional yang mendapat persetujuan bersama Jelajah Pembangunan Asia dan Jelajah Toyota domestik.

“Saya sangat gembira dan bangga dengan kemenangan ini, kerana ini adalah kejuaraan berprestij dengan padang antarabangsa.

“Saya tidak sabar untuk bermain dalam Masters Selangor PKNS seperti yang saya akan lakukan menentang profesional,” kata pemain berusia 16 tahun itu.

Suzuki menamatkan  dengan catatan mantap 69 pukulan untuk melonjakkan papan pendahulu ke tempat kedua dengan tiga bawah par 213 (72, 72, 69), mengenepi Josiah Edwards dari Australia untuk naib juara dengan satu pukulan.

Edwards juga menikmati penyudah yang baik, mendapat kad kejohanan rendah empat bawah par 68 untuk dua bawah par 214 (75, 71, 68) keseluruhan.

Suzuki bersyukur kerana dapat menamatkan kejohanan itu, kerana mengalami kecederaan buku lali pada awal pusingan kedua dan terpaksa menerima rawatan.

“Semalam di lubang pertama saya agak terseliuh, jadi saya tidak tahu sama ada saya boleh menamatkan pusingan saya.

“Saya sangat berterima kasih kepada doktor yang membantu saya, kerana saya berjaya menamatkan dan menembak tiga bawah par hari ini,” kata pemain berusia 16 tahun itu, yang berada di tempat keempat dalam kejohanan edisi kedua November lalu dan sebahagian daripada pemenang. Pasukan lelaki Filipina.

Edwards juga akan beraksi di PKNS Selangor Maters, setelah diberikan tempat jemputan oleh penganjur.

“Acara ini adalah persediaan yang baik untuk saya, kerana saya dapat melihat bagaimana kursus itu, di mana saya perlu bermain di padang hijau dan di mana kesilapan terbaik,” kata pemain berusia 17 tahun itu.

Memasuki pusingan terakhir hanya dua pukulan di belakang Jing, pemain bakat India berusia 14 tahun Kartik Singh mendapat tempat kelima dengan satu di bawah par 215 (70, 70, 75) selepas 75 penutupan.

Dia dikalahkan oleh rakan senegaranya Harman Sachdeva (73, 71, 71) pada kiraan semula.

Rizq Adam Rohizam dari Selangor adalah pemain Malaysia yang menduduki tempat terbaik di tempat kelapan dengan tiga lebih par 219 (73, 72, 74). – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button