Politik

Belum ada keperluan Urimai jadi komponen PN

BELUM ada keperluan untuk Perikatan Nasional (PN) menjadikan parti yang mewakili kaum India, Urimai sebagai komponen kerana gabungan itu baru-baru ini telah mengalu-alukan Parti Rakyat India Malaysia (MIPP) ke dalam pakatan mereka.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Urimai bagaimanapun boleh menjadi “rakan kongsi” mereka.

“Inilah yang akan dicadangkan oleh Pas,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Free Malaysia Today.’

Tuan Ibrahim menambah, sebarang permohonan untuk menyertai PN akan dibincangkan oleh pemimpin tertinggi dalam pembangkang.

“Terdapat ramai yang ingin menyertai PN dan ini menggalakkan dan memberi inspirasi kepada keyakinan,” katanya.

Tuan Ibrahim berkata,  PN perlu menumpukan usaha untuk meningkatkan kerjasama dalam kalangan komponen semasa, termasuk MIPP, yang telah ditugaskan untuk memikat pengundi India.

Selain MIPP, pembangkang bergantung kepada Gerakan, sayap penyokong bukan Islam Pas, dan sayap bersekutu Bersatu untuk menarik pengundi India.

Pengerusi sementara Urimai, P Ramasamy, sebelum ini berkata, parti itu mungkin mempertimbangkan untuk menyertai PN jika pembangkang itu sanggup membela nasib orang bukan Melayu.

Ramasamy yang sebelum ini bersama DAP berkata, Urimai terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana gabungan, kecuali Pakatan Harapan.

Urimai ditubuhkan pada November 2023 berikutan keluarnya Ramasamy daripada DAP dan sedang menunggu kelulusan daripada Pendaftar Pertubuhan.

MIPP telah diterima masuk ke PN pada April, dengan presidennya, P Punithan, dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Komuniti India PN. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button