Nasional

Basmi pemerdagangan manusia: KDN sedia bekerjasama dengan NGO

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) terbuka untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak berkepentingan lain untuk membasmi pemerdagangan manusia di Malaysia.

Mengenai peningkatan “ketara” negara ke Tahap 2 dalam laporan tahunan Pemerdagangan Orang (TIP) Jabatan Negara AS yang dikeluarkan semalam, kementerian itu berkata pencapaian itu mencerminkan sumbangan besar pelbagai pihak berkepentingan dalam memerangi pemerdagangan manusia di Malaysia.

Ia berkata bahawa walaupun Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Mapo) komited untuk memerangi pemerdagangan manusia dan menangani kes-kes penipuan pekerjaan dan pekerja yang dieksploitasi, menamatkan pemerdagangan manusia memerlukan kerjasama rapat di kalangan banyak pihak berkepentingan.

“Oleh itu, KDN dan Mapo terbuka untuk bekerjasama dengan NGO, organisasi masyarakat sivil, organisasi antarabangsa, wakil diplomatik asing, ahli akademik dan majikan untuk menangani isu ini secara menyeluruh di seluruh negara.

“Diharapkan komitmen ini akan membolehkan pihak berkepentingan menghasilkan inisiatif untuk memerangi pemerdagangan manusia di Malaysia,” demikian menurut kenyataan yang dikeluarkan KDN hari ini.

Kementerian itu berkata pencapaian penting Malaysia dalam laporan TIP tahun ini termasuk peningkatan penyiasatan, pendakwaan pegawai awam, peningkatan pendakwaan kes pemerdagangan buruh, sabitan dengan penalti yang ketara, program kesedaran dan pembiayaan untuk tempat perlindungan.

Ia berkata laporan itu turut menggariskan 16 bidang untuk penambahbaikan dan pelan tindakan yang boleh dilaksanakan Malaysia dalam tempoh penilaian seterusnya dari 1 April 2024 hingga 31 Mac 2025.

Kementerian itu berkata, ia merancang untuk memberi tumpuan kepada tiga bidang utama: meningkatkan kerjasama antara agensi, menggandakan usaha untuk mengenal pasti dan melindungi mangsa, dan menambah baik proses pendakwaan pemerdagangan manusia.

Laporan TIP ialah penilaian tahunan yang menilai trend pemerdagangan global dan memberi tumpuan kepada usaha kerajaan dalam pendakwaan, perlindungan dan pencegahan.

Empat kategori itu ialah Tahap 1, 2, 2 (senarai pantau) dan 3. Malaysia terakhir dalam Tahap 2 laporan TIP pada 2017.

Negara di Tahap 2 – kedudukan tertinggi Malaysia setakat ini – ditakrifkan sebagai tidak memenuhi sepenuhnya piawaian minimum jabatan untuk menghapuskan pemerdagangan manusia tetapi melakukan usaha yang ketara dalam pematuhan.

Tahun lepas, Malaysia dinaik taraf kepada Tahap 2 (senarai pantau) laporan TIP selepas diturunkan kepada Tahap 3 pada 2021 dan 2022. Penurunan taraf itu telah meletakkan negara berisiko terhadap potensi sekatan eksport. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button