Sukan

Azeem dapat wildcard ke Olimpik Paris

JAGUH 100 meter negara Mohamad Azeem Fahmi akan beraksi di Sukan Olimpik Paris apabila mendapat wildcard untuk olahraga.

Panel pemilihan Persekutuan Olahraga Malaysia (KOAM) terpaksa menafikan peluang ratu 400m Shereen Samson Vallabouy kerana ia hanya untuk 100 meter, Shereen bukan pelari pecut 100m.

Mohamad Azeem, lelaki terpantas Malaysia, ketika ini bergelut untuk berlari di bawah 10.3 saat dalam 100m dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Semalam, dia mencatat masa 10.37 untuk menamatkan saingan di belakang bekas juara remaja dunia Indonesia, Lalu Muhammad Zohri (10.19) dalam acara 100m akhir di Sukan Universiti ASEAN di Surabaya.

Dia memegang rekod kebangsaan 10.09 yang dibuat dua tahun lalu dan mencatat masa 10.11 untuk meraih gangsa dalam acara 100m di Sukan Asia Hangzhou September lalu.

Presiden KOAM, Datuk Seri Shahidan Kassim dijangka mengumumkan bahawa nama Azeem telah diserahkan kepada Majlis Olimpik Malaysia untuk pengesahan pada sidang media petang ini.

Malaysia menerima wildcard selepas kedua-dua atlet itu gagal untuk mara secara merit ke Sukan Olimpik dalam acara masing-masing pada akhir tempoh kelayakan dan ranking.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button