Ekonomi

AS$30 bilion sasaran dagangan dipersetujui mesyuarat perdagangan bersama Malaysia-Thai

Mesyuarat Ketiga Jawatankuasa Perdagangan Bersama (JTC) antara Malaysia dan Thailand telah diadakan di Kuala Lumpur, hari ini dengan sasaran dagangan yang dipersetujui bernilai AS$30 bilion.

Sebelum itu Mesyuarat Pegawai Kanan telah diadakan pada 3 Julai 2024 di Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Kuala Lumpur, Malaysia.

Jawatankuasa itu dipengerusikan bersama oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Perdagangan Thailand, Phumtham Wechayachai.

MITI dalam kenyataan memberitahu. dalam tempoh tujuh tahun lalu (2017-2023), perdagangan antara Malaysia dan Thailand purata AS$24.73 bilion setahun, mencatatkan nilai tertinggi pada 2022, iaitu AS$27.74 bilion.

Walaupun perdagangan dua hala pada 2023 menurun kepada AS$24.83 bilion sejajar dengan perdagangan global yang lebih perlahan, Malaysia masih merupakan rakan dagang terbesar Thailand di ASEAN.

Semasa JTC, kedua-dua negara bersetuju untuk menubuhkan Pasukan Petugas berkaitan Perdagangan dan Pelaburan yang merangkumi kemudahan perdagangan sempadan untuk mencapai, antara lain, sasaran perdagangan sebanyak AS$30 bilion menjelang 202.

Ini termasuk meningkatkan kesalinghubungan rentas sempadan, memudahkan import dan eksport produk pertanian dan meneroka kerjasama dalam pelbagai bidang seperti getah, pengangkutan darat dan perhubungan, keusahawanan, francais, pertanian dan persekitaran digital meliputi Digital  ID, pusat data, keselamatan siber, bakat digital dan sokongan sektor swasta kerjasama.

Ia juga dipersetujui bahawa Malaysia dan Thailand diteruskan kerjasama dalam mempromosikan produk halal melalui aktiviti promosi eksport.

Sementara itu, di bawah pengerusi ASEAN Malaysia pada 2025, kedua-dua negara melahirkan keyakinan bahawa Wawasan Komuniti ASEAN 2045 dan ASEAN Pelan Strategik Komuniti Ekonomi (AEC) 2026-2030 akan dimuktamadkan pada 2025. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button