Politik

Annuar Musa sertai Pas: Apa langkah seterusnya?

Pengumuman Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan mengenai bekas Ketua UMNO Bahagian Ketereh, Tan Sri Annuar Musa akan bersama parti itu, tidak mengejutkan.

Ramai sudah menjangkakan kerana selain UMNO Annuar Musa lebih cenderung kepada Pas yang memperjuangkan Islam.

“Insya-ALLAH bersama Pas, beliau telah memaklumkan keputusan tersebut pada awal Ramadan lagi dan kami (Pas Pusat) tidak ada halangan untuk pertimbangkannya.

“Sama ada Annuar Musa bertanding atau tidak pada pilihan raya negeri (PRN) nanti, itu proses kedua,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen dan Pas Kawasan Kota Bharu di Dewan Jubli Perak Majlis Perbandaran Kota Bharu Badaraya Islam (MPKB-BRI) pada Isnin.

Perkhabaran itu sekali gus mengesahkan hala tuju bekas Ahli Parlimen Ketereh tersebut dalam arena politik.

Annuar merupakan ‘figura’ politik yang cukup besar di negeri ini dan penyertaan itu akan memberikan impak kepada Pas untuk terus melebarkan penguasaan di Kelantan pada PRN nanti.

Annuar Musa, bekas setiausaha agung Barisan Nasional dan setiausaha agung UMNO telah dipecat dari UMNO selepas pilihan raya yang lalu.

Spekulasi telah berleluasa mengenai langkah Annuar Musa seterusnya – adakah beliau akan menyertai parti politik baharu, atau akan memulakan parti politiknya sendiri? Ramai yang telah memerhatikan tindakannya, mencari petunjuk ke mana dia mungkin menuju.

Malah ada yang mempersoalkan sama ada Annuar Musa mempunyai apa yang diperlukan untuk berjaya dalam politik sama sekali. Beliau pernah berdepan kritikan pada masa lalu kerana mengendalikan pelbagai isu, termasuk pembinaan projek Laluan Rel Pantai Timur yang kontroversi.

Sungguhpun begitu, ada pihak yang percaya bahawa Annuar Musa masih mempunyai banyak tawaran dalam arena politik. Pengalaman dan hubungannya menjadikannya pemain yang berharga, dan ramai yang tidak sabar menunggu langkah seterusnya.

Hanya masa yang akan menentukan masa depan Annuar Musa dan politik Malaysia secara keseluruhannya.

Pemergian Annuar Musa daripada UMNO sudah tentu menimbulkan heboh dalam dunia politik Malaysia. Bukan rahsia lagi bahawa UMNO telah bergelut untuk mengekalkan kerelevanannya dengan orang ramai, dan penyingkiran Annuar Musa hanya berfungsi untuk menyerlahkan fakta ini.

Ada yang percaya pemergiannya boleh membawa kepada perpindahan besar-besaran ahli UMNO, yang boleh melemahkan lagi kedudukan parti. Yang lain melihatnya sebagai peluang untuk Annuar Musa memulakan gerakan politiknya sendiri dan mencabar status quo.

Tidak kira apa yang berlaku seterusnya, pemergian Annuar Musa telah menggoncang landskap politik dan berpotensi membuka jalan kepada suara dan idea baharu untuk muncul.

Penyokong Annuar Musa mempunyai reaksi yang berbeza terhadap pemergiannya daripada UMNO. Ada yang percaya bahawa beliau membuat keputusan yang tepat, kerana mereka merasakan parti itu telah kehilangan hubungan dengan akarnya dan tidak lagi mewakili kepentingan rakyat.

Yang lain kecewa dengan pemergiannya, kerana mereka melihatnya sebagai tokoh penting dalam UMNO dan percaya bahawa dia sepatutnya kekal untuk memperjuangkan pembaharuan dalam parti.

Secara keseluruhannya, pemergian Annuar Musa telah menimbulkan rasa tidak menentu dalam kalangan penyokongnya. Walau bagaimanapun, ramai yang masih percaya dengan kemahiran kepimpinannya dan tidak sabar-sabar menunggu untuk melihat langkah seterusnya.

Pembaharuan yang dicadangkan Annuar Musa selaras dengan iklim politik semasa di Malaysia, yang ditandai dengan permintaan yang semakin meningkat untuk ketelusan, akauntabiliti dan tadbir urus beretika. Negara itu telah digemparkan dengan beberapa siri skandal rasuah berprofil tinggi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, yang telah menghakis kepercayaan orang ramai terhadap ahli politik dan institusi kerajaan.

Lebih-lebih lagi, terdapat gelombang rasa tidak puas hati yang semakin meningkat di kalangan generasi muda, yang menuntut perwakilan yang lebih besar dan medan permainan yang lebih adil dalam politik. Mereka menyeru agar dihentikan pengawal lama ahli politik yang dilihat tidak menyentuh keperluan dan aspirasi rakyat Malaysia biasa.

Dalam konteks ini, cadangan Annuar Musa untuk pembaharuan dalam UMNO bergema dengan ramai rakyat Malaysia yang mencari jenis politik baharu yang lebih responsif kepada keperluan dan nilai mereka.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button