Nasionalpilihan

Agensi pelancongan Singapura naikkan harga tanda subsidi kita bocor

Kenaikan tambang oleh agensi pelancongan dan bas pelancongan Singapura mewajarkan inisiatif rasionalisasi subsidi diesel Malaysia, kata Perdana Menteri.

Bercakap di Bukit Mertajam, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, syarikat dari negara jiran itu mengaitkan kenaikan harga mereka dengan kekurangan subsidi diesel.

“(Ini bermakna) selama beberapa dekad, subsidi kami diberikan kepada syarikat Singapura dan bot nelayan Thailand. Banyak dana bocor.

“Subsidi telah memanfaatkan 3.8 juta warga asing. (Diesel telah) dibawa keluar ke Thailand dan dihantar ke bot nelayan Thai. Pembayar cukai Malaysia membayar (untuk subsidi), tetapi warga asing mendapat faedahnya,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata bilangan kereta yang dikeluarkan Malaysia dari 2012 hingga 2020 berkurangan berbanding peningkatan penggunaan diesel kerana bahan api itu telah dinikmati oleh warga asing.

Beliau juga berkata, subsidi diesel yang disasarkan adalah penting untuk menyelamatkan kewangan Malaysia kerana ia menghalang kebocoran dana di luar negara.

Pada Februari lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali berkata, tiga juta liter diesel diseludup keluar negara setiap hari, menyebabkan kerugian RM4.5 juta sehari.

Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia, Saravanan Thambirajah juga sebelum ini dilaporkan berkata, bahawa fleet kad yang membenarkan pengendali kenderaan komersial yang layak membeli diesel bersubsidi di stesen yang ditetapkan membantu menyingkirkan pengendali pasar gelap dan penyeludup.

Subsidi diesel yang disasarkan bermula pada 10 Jun, dengan harga baharu ditetapkan pada RM3.35 seliter. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button