Ekonomi

Accrelist tingkat berolehan saham dalam MClean

ACCRELIST melalui anak syarikatnya, salah satu kumpulan estetik terbesar yang disenaraikan di Catalist Board of Singapore Exchange (“SGX”), telah memeterai perjanjian jual beli untuk memperoleh 28.53% pegangan ekuiti dalam MClean Technologies Berhad (MClean Technologies).

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Accrelist Ltd., Datuk Dr. Terence Tea Yeok Kian berkata, pemerolehan adalah bersyarat atas kepuasan (atau, jika berkenaan, penepian) syarat-syarat tertentu dahuluan.

“Pemerolehan saham ini menggariskan keyakinan Accrelist terhadap hala tuju perniagaan dan prospek pertumbuhan MClean, terutamanya dalam permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian Pemacu Cakera Keras (“HDD”), berikutan peningkatan ketara dalam permintaan untuk pusat data.

Katanya, MClean Technologies, yang beribu pejabat di Singapura, telah memantapkan dirinya sebagai pemain penting dalam industri penyelesaian pembersihan produk elektronik dan semikonduktor.

“Syarikat menawarkan rangkaian perkhidmatan yang komprehensif, termasuk rawatan permukaan, pembersihan ketepatan, steril dan perkhidmatan pembungkusan untuk pelbagai industri seperti HDD, Elektronik Pengguna dan Minyak & Gas,” katanya.

MClean Technologies beroperasi di Malaysia, Singapura dan Thailand, menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai kepada pelanggannya yang pelbagai.

Tambahan pula, kehadiran kukuh MClean dalam industri penyelesaian HDD meletakkannya dengan baik untuk memanfaatkan permintaan yang semakin meningkat untuk pusat data.

Malaysia menyaksikan pelaburan pusat data yang ketara, dengan Johor muncul sebagai pasaran pusat data terbesar di negara ini.

Johor bersedia untuk menarik RM17.0 bilion (AS$3.6 bilion) dalam pelaburan pusat data baharu pada 2024 sahaja, menurut laporan berita, didorong oleh syarikat multinasional yang mengambil kesempatan daripada lokasi strategiknya dan kos operasi yang lebih rendah.

Pemain utama seperti Nvidia, AirTrunk dan Microsoft sedang menubuhkan pusat data di rantau ini, meningkatkan lagi permintaan untuk penyelesaian HDD.

Pada pukul 5 petang 24 Jun 2024, harga saham MClean Technologies ditutup pada RM0.41 mewakili permodalan pasaran RM80.9 juta. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button