Nasional

115,000 pemilik kenderaan diesel dapat kelulusan subsidi

Kementerian Kewangan setakat ini telah meluluskan bantuan tunai Budi Individu kepada 115,000 pemilik kenderaan diesel individu, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

“Walaupun data Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menunjukkan terdapat 1.2 juta pemilik kenderaan diesel persendirian di seluruh negara, angka itu termasuk pelbagai kategori yang tidak layak menerima bantuan itu.

“Sekitar 300,000 kenderaan adalah milik syarikat; 330,000 berada di Sabah, Sarawak, dan Labuan; 150,000 telah tamat tempoh cukai jalan; dan 60,000 adalah kenderaan mewah atau dimiliki oleh orang yang melebihi keperluan pendapatan,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Abdul Khalib Abdullah (PN-Rompin) yang ingin tahu mengapa hanya 100,000 daripada 1.2 juta pemilik kenderaan diesel di seluruh negara menerima subsidi.

Inisiatif Budi Madani yang dilancarkan pada 28 Mei lalu merupakan platform pemberian subsidi harga diesel kepada pemilik persendirian (Budi Individu) dan petani dan pekebun kecil (Budi Agri-Komoditi).

Hampir 400,000 petani dan pekebun kecil berskala kecil layak menyertai program Budi Agri-Komodi. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button