Politik

Zuraida tidak tahu projek rundingan terus bawah kementeriannya

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin mengatakan bahawa dia tidak menyedari dua projek yang didakwa diberikan melalui rundingan langsung oleh kementeriannya di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH).

Ahli Parlimen Ampang telah memimpin kementerian yang sama semasa pentadbiran persekutuan PH.

“Saya mengetahui pernyataan Kementerian Kewangan mengenai projek yang disetujui melalui rundingan langsung semasa pemerintahan PH, yang juga melibatkan kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

“Saya ingin menekankan bahawa kelulusan kedua-dua projek yang dibuat semasa saya berkhidmat sebagai menteri di bawah pentadbiran sebelumnya dibuat di luar pengetahuan saya.

“Oleh itu, saya memberi jaminan bahawa kementerian akan menyiasat masalah ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz semalam, kedua-dua projek bernilai RM170 juta yang dikatakan diluluskan untuk kementerian melalui rundingan langsung adalah untuk kontrak penyelenggaraan sistem kewangan dan perakaunan; dan pembinaan, operasi dan penyelenggaraan stesen pemindahan sisa pepejal baru di Kepong.

Kedua-dua pembangunan tersebut adalah antara 101 projek bernilai RM6.61 bilion yang diberikan melalui rundingan langsung semasa pentadbiran PH.

Pada hari Isnin, Tengku Zafrul, semasa ucapan penggulungannya mengenai perbahasan RUU 2020 Tindakan Sementara Untuk Pembiayaan Pemerintah (Penyakit Coronavirus 2019 (Covid-19)) di Parlimen menimbulkan keributan di antara kedua-dua belah pihak yang berpecah politik ketika dia mendedahkan bahawa PH kerajaan telah memberikan 101 projek melalui rundingan langsung berjumlah RM6.61 bilion.

Lim Guan Eng, yang juga setiausaha agung DAP, mencabar yang pertama untuk menyediakan senarai 101 projek itu, dengan menekankan bahawa ia diluluskan setelah memenuhi syarat-syarat tertentu.

Tengku Zafrul semalam mendedahkan senarai tersebut sebagai tindak balas kepada pertanyaan oleh beberapa ahli parlimen termasuk Guan Eng.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button