Sukan

Zulfahmi desak slot Moto3 untuk Syarifuddin

KUALA LUMPUR: Zulfahmi Khairuddin berharap dapat memeterai perjanjian dan mendapatkan pelumba baharu Syarifuddin Azman, tempat duduk dalam Kejohanan Dunia Moto3 tahun depan menjelang Oktober.

Zulfahmi, ketua program pembangunan pelumba Litar Antarabangsa Sepang (SIC), berkata beliau sedang berhubung dengan beberapa pasukan Kejohanan Dunia untuk mendapatkan tempat duduk bagi pelumba itu. Bagaimanapun, seorang penunggang perlu mendapatkan penaja terlebih dahulu sebelum dia boleh menunggang untuk pasukan Moto3.

Zulfahmi turut mengawasi pelumba-pelumba SIC yang akan datang, termasuk Syarifuddin, Hakim Danish Ramli dan Danial Syahmi Sharil.

“Penghujung hari, pasukan ini (Kejohanan Dunia) memerlukan bajet. Mereka memerlukan kami untuk membawa masuk tajaan dari Malaysia,” kata Zulfahmi dalam sidang media dalam talian dari Portimao, Portugal.

“Buat masa ini, saya tidak dapat komited dengan tuntutan mereka. Saya perlu berbincang dengan SIC. Harap-harap kami akan memeterai perjanjian itu sebelum Grand Prix Motosikal Malaysia (21-23 Okt).

“Kami mesti bertindak pantas kerana terdapat persaingan untuk merebut kerusi dalam Kejohanan Dunia. Matlamat saya pada masa hadapan adalah untuk bekerjasama dengan SIC untuk mendapatkan penaja korporat yang cukup bersedia untuk membantu pelumba mengambil langkah seterusnya.”

Zulfahmi juga berharap mendapat wildcard untuk Syarifuddin untuk kelas Moto3 di GP Malaysia tahun ini.

“Itu (wildcard) telah menjadi rancangan sejak awal tahun dan juga salah satu sebab saya berada di sini di Portimao,” kata Zulfahmi.

“Kemungkinan besar akan diberikan kepada Syarifuddin. Bagaimanapun, Persatuan Pasukan Lumba Jalan Raya Antarabangsa (IRTA) akan memutuskan sama ada dia mendapatnya. Biasanya, mereka akan memaklumkan kepada kami sama ada kami mendapat wild card atau tidak.”

Syarifuddin, 20, beraksi dalam Kejohanan Dunia FIM Junior GP. Dia telah mencatat empat penamat lima teratas daripada tujuh perlumbaan dan berada di tempat kelima dalam kedudukan keseluruhan.

Zulfahmi tahun lalu memperoleh tempat di Moto3 untuk Syarifuddin walaupun perjanjian itu gagal kerana kekurangan dana.

Syarifuddin akan bersaing dalam pusingan Portimao GP Junior hujung minggu ini.

(Visited 124 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button