Sukan

Zii Jia perkasakan laluannya ke final perseorangan BAC di Manila

PETALING JAYA: Jaguh badminton negara Lee Zii Jia berjaya mara ke perlawanan akhir perseorangan Kejohanan Badminton Asia (BAC) di Manila, menewaskan bintang China yang semakin meningkat, Weng Hong Yang dalam permainan 21-11, 21-19.

Zii Jia yang berusia 24 tahun, yang menumpaskan Kanta Tsuneyama dari Jepun 21-13, 21-11 hanya dalam masa 36 minit pada separuh akhir semalam, berlumba dengan kedudukan 14-5 dalam masa kurang 10 minit.

Pemain nombor 7 dunia itu kemudian kehilangan beberapa mata sebelum mendahului selepas 17 minit pada kedudukan 18-9, dan seterusnya menamatkan perlawanan pertama menentang pemain nombor 81 dunia itu dengan 21-11 dalam masa kurang 20 minit.

Ia adalah permulaan yang perlahan dalam permainan kedua untuk Zii Jia apabila dia ketinggalan 4-2 selepas beberapa minit, tetapi dia mengawal permainan tidak lama kemudian dan mendahului 11-10 semasa pertukaran.

Zii Jia akhirnya menamatkan perlawanan dalam masa 40 minit dengan memenangi permainan kedua 21-19 untuk menetapkan perlawanan akhir dengan pemain Indonesia Jonathan Christie.


Sementara itu, pasangan Malaysia Aaron Chia-Soh Wooi Yik menempah tempat ke final beregu lelaki selepas menewaskan rakan senegara Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani dalam perlawanan 21-13-21-15, hanya mengambil masa 33 minit.

Aaron-Wooi Yik, pasangan nombor sembilan dunia dan pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Tokyo, terlalu bagus untuk lawan mereka menang mudah pada set pertama selepas mendahului segala-galanya.

Sze Fei-Nur Izzuddin, pemain nombor 16 dunia dan pemenang Terbuka Jerman baru-baru ini, berhabis-habisan pada perlawanan kedua cuba memaksa bola tetapi tunduk kepada rakan senegara yang berpengalaman selepas pertukaran itu.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button