Politik

Zahid sedang melumpuhkan Ismail Sabri, takut kena langgar jawatan presiden

SATU demi satu pemimpin UMNO yang menerima jawatan di dalam kerajaan dipecat jawatan parti oleh Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Terbaharu ialah Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman kerana menerima jawatan Duta Besar Malaysia di Indonesia beliau dipecat daripada jawatan MKT UMNO.

Seterusnya selain Ketua Pemuda Shahril Hamdan, Tan Sri Noh Omar yang menang jawatan MKT dan kini menyandang Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor akan turut dipecat.

BACA: Shahril Hamdan antara lima lagi yang akan dipecat

Pemecatan Noh yang juga Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi akan melemahkan sokongan kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di dalam parti. Zahid kerana dikhuatiri akan bertanding jawatan presiden pada pemilihan parti kelak.


Jadi mana-mana pemimpin yang dilihat menyokong Ismail Sabri akan dipecat dan dengan cara itu Zahid akan mengawal semua keputusan dan naratif parti.

Zahid menjadi pemimpin ‘kuku besi’ yang memecat siapa sahaja disyaki mencabar beliau, semata-mata mahu mengekalkan jawatan yang disandangnya.

BACA JUGA: Kerap memecat orang, bolehkah Zahid dipecat?

Bahkan orang suruhan Zahid juga kini sangat rancak menyerang bagi membunuh karaktor Ismail Sabri dengan menggambarkan sebagai perdana menteri yang lemah.

Selain itu mereka yang memegang jawatan di dalam kerajaan pada masa kelotini juga dituduh sebagai pembelot kerana bersekongkol dengan parti Bersatu untuk mengekalkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sedangkan Zahid mahu pilihan raya diadakan lebih awal.

Zahid mahu Barisan Nasional (BN) kembali memenangi pilihan raya dan beliau selaku Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional akan dipilih sebagai Perdana Menteri.

 

 

 

(Visited 834 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button