Belang Bertempat

Zahid perlu letak jawatan, utama agenda peribadi berbanding parti dan negara

TINDAKAN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO berterusan membuat ugutan untuk keluar dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) menyebabkan keadaan politik negara tidak stabil.

Ketika negara berperang dengan pandemik Covid-19, Zahid pula lebih ghairah untuk mencapai cita-cita peribadi iaitu membebaskan diri daripada tuduhan mahkamah dan menjadi timbalan perdana menteri.

Bagi menghalalkan perjuangan peribadinya itu dia mengheret lebih 3 juta ahli UMNO dengan menggambarkan bahawa dia mendapat sokongan dan ia adalah perjuangan bagi membela maruah parti terbesar orang Melayu itu.

Lebih jelek lagi apabila Zahid turut mengheret pihak istana dalam permainan politiknya dengan memberi gambaran tidak tepat bahawa mendapat sokongan padu semua ahli parlimen UMNO untuk menarik diri daripada menyokong PN segera.

Sedangkan pada perhimpunan agung yang lalu telah diputuskan UMNO akan bersama PN sehingga parlimen dibubarkan untuk mengadakan pilihan raya umum.


Pada masa yang sama lebih 30 ahli parlimen juga menyatakan akan kekal bersama kerajaan hari ini.

Hang sekumpulan kira-kira 10 ahli parlimen yang menyokong Zahid dan itupun ada yang meletakkan pelbagai syarat.

Zahid mungkin puas kerana beliau kini menjadi tumpuan mata rakyat Malaysia dan memang itu yang beliau mahukan. Tanpa memikirkan masalah yang dihadapi oleh rakyat pada masa ini.

Zahid dan beberapa pemimpin UMNO lain termasuk pemimpin pembangkang juga mempengaruhi pemikiran rakyat dengan memberi gambaran kehidupan yang tidak benar dalam situasi getir hari ini.

Walaupun kerajaan melaksanakan pelbagai inisiatif membantu rakyat, tetapi dalam situasi sekarang semua perlu memainkan peranan membantu semasa rakyat. Dan kehidupan kita tidak akan kembali normal seperti sebelum penularan pandemik.

Zahid dilaporkan mengadakan pelbagai pertemuan sama ada bersemuka atau melalui maya dengan ketua-ketua bahagian, ahli parlimen dan ahli MT bagi mendapatkan sokongan seperti beliau persembahkan kepada Agong tempoh hari.

Malam tadi sahaja dikatakan terdapat pelbagai pertemuan dan setakat ini beberapa pemimpin UMNO terdapat mesyuarat MT.

Dengan spekulasi bahawa majlis tertinggi Umno akan bersidang hari ini, persoalan utama yang ditanyakan adalah apakah pemimpin parti akan mendorong UMNO untuk keluar dari kerajaan Perikatan Nasional walaupun terdapat percubaan yang gagal sebelumnya.

Sumber mengatakan ada kemungkinan bahawa mesyuarat dewan tertinggi yang dirancang dapat dibatalkan setelah pertemuan semalam antara presiden Zahid dan wakil-wakil ahli parlimen parti itu yang berkeras untuk tetap bersama pemerintah buat masa ini.

Zahid nampaknya menjadi kekuatan utama yang mendorong keluarnya UMNO dari Perikatan sejak perhimpunan agung UMNO pada bulan Mac.

Perwakilan dari 25 Ahli Parlimen Umno yang ingin kekal bersama Perikatan sekarang dijadualkan bertemu Zahid untuk memaklumkan kepadanya bahawa mereka tidak akan bersetuju dengan parti yang meninggalkan Perikatan pada ketika ini, kecuali Parlimen dibubarkan, dan bahawa tidak bertanggungjawab untuk melakukannya sekarang.

Beberapa ahli majlis tertinggi UMNO memaklumkan bahawa tidak ada yang menerima notis mengenai mesyuarat majlis tertinggi yang dirancang untuk diadakan hari ini.

Salah seorang dari mereka, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang merupakan Ahli Parlimen Bera, mengatakan bahawa dia belum mendapat notis mengenai sebarang mesyuarat dewan tertinggi.

Dua yang lain, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Ketua Pemuda Umno, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki, juga mengatakan bahawa mereka belum menerima notis sedemikian daripada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan.

Mesyuarat dewan tertinggi, jika ia berlangsung hari ini, akan dipantau dengan teliti ketika dua senarai nama Ahli Parlimen UMNO membuat pusingan di media sosial – satu menyeru agar UMNO terus berada dalam pemerintahan Perikatan dan yang lain menuntut agar parti itu keluar dari kerajaan esok.

Sumber-sumber UMNO mengatakan bahawa sekarang ada 25 Ahli Parlimen yang mahu parti itu tetap bersama Perikatan sehingga Parlimen dibubarkan, seperti yang dipersetujui pada perhimpunan agung UMNO yang lalu.

Tiga belas Ahli Parlimen Umno dikatakan telah menandatangani, bersetuju parti itu meninggalkan Perikatan.

Sumber mengatakan mereka termasuk menteri, timbalan menteri dan timbalan ketua menteri.

Namun, dari 13 orang tersebut, ada yang menyatakan bahawa mereka menandatangani senarai tersebut untuk memberitahu Zahid bahawa mereka bersetuju bahawa UMNO harus meninggalkan Perikatan tetapi tidak pada 7 Julai.

Setakat ini, hanya Ahli Parlimen Umno Jerantut, Datuk Ahmad Nazlan Idris yang secara terbuka mengakui menandatangani deklarasi berkanun (SD) agar UMNO keluar.

Ahli Parlimen UMNO yang lain juga menyokong UMNO keluar dari Perikatan mengatakan bahawa sebenarnya tidak ada SD seperti itu.

“Hanya presiden yang meminta pendapat kami jika kami setuju untuk meninggalkan Perikatan pada 7 Julai. Meninggalkan Perikatan pasti menguntungkan UMNO, bukan orang lain,” kata MP yang enggan dikenali.

Seorang menteri UMNO yang memilih untuk tidak disebutkan namanya mengatakan bahawa meninggalkan Perikatan sekarang akan merugikan UMNO kerana parti itu akan dilihat melepaskan tanggungjawabnya kepada negara dan “bermain politik”.

“Menteri-menteri UMNO termasuk di Perikatan yang menjalankan tugas menteri dengan tekun. Lihatlah siapa yang mengendalikan Program Imunisasi Nasional Covid-19, Khairy Jamaluddin.

“Sebagai menteri UMNO, mampukah kita meninggalkan Perikatan dan mengecewakan bangsa seperti itu, setelah semua kerja keras kita semua lakukan untuk meningkatkan imej UMNO?” tanya menteri itu.

Ahli Parlimen Ketereh dan Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, kebanyakan menteri yang kini membantu menguruskan keadaan pandemik dan kemerosotan ekonomi di Perikatan adalah ahli parlimen UMNO, sambil menambah bahawa meninggalkan Perikatan pada tahap ini tidak masuk akal.

“Mereka yang menegaskan bahawa UMNO harus meninggalkan kerajaan Perikatan kerana menjadi tidak stabil telah gagal melihat bahawa ketidakstabilan itu hanya berlaku ketika pemimpin-pemimpin UMNO tertentu mula menggoncang kapal.

“Sejak Perikatan dibentuk, UMNO diberi jawatan menteri tertinggi yang penting untuk memerangi wabak dan kemerosotan ekonomi.

“Kami ditugaskan untuk pertahanan, kesihatan, vaksinasi dan masalah ekonomi. Sekiranya kita pergi sekarang, kitalah yang menyebabkan kegagalan kerajaan, bukan sebaliknya.

“Perikatan belum gagal – Pakatan Harapan jelas gagal. Kita terpaksa mengambil alih untuk menyelamatkan negara.

“Persoalan bahawa mereka yang menegaskan bahawa Perdana Menteri mesti diubah, atau bahawa UMNO dapat memainkan peranan yang lebih baik di Perikatan, enggan menjawab adakah UMNO dapat bertahan sendiri, tanpa Perikatan, Muafakat Nasional atau Barisan Nasional?” katanya.

“Berhentilah bermain dengan api, kerana pada akhirnya UMNO hanya akan membakar dirinya sendiri ketika meninggalkan Perikatan dan menjatuhkan pemerintah. Orang-orang akan mengutuk kita dan melupakan kebaikan yang telah kita buat, ”kata Annuar.

Difahamkan selepas ini juga akan ada usaha digerakkan bagi mendesak Zahid meletakkan jawatan kerana menjadi punca kepada kekecohan di dalam UMNO dan kerajaan.

Zahid dilihat tidak mampu lagi memikul tanggungjawab yang besar untuk menjadikan UMNO sebuah parti yang bertanggungjawab membela nasib orang Melayu dan rakyat keseluruhan.

Tindak-tanduk Zahid yang lebih bermotifkan kepentingan peribadi berbanding rakyat dan parti menjadikan beliau sebagai pemimpin yang tidak lagi dihormat dan disegani.

Sikap jelek beliau akan mengheret bersama-sama UMNO untuk jatuh merudum pada pandangan rakyat keseluruhannya.

(Visited 952 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button