Nasional

Mahkamah bebaskan dan lepaskan Zahid Hamidi daripada tuduhan rasuah kontrak VLN

PRESIDEN UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah dibebaskan dan dilepaskan daripada semua 40 pertuduhan menerima rasuah daripada sebuah syarikat untuk melanjutkan kontrak sistem visa asing (VLN).

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Yazid Mustafa memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap bekas timbalan perdana menteri itu.

Beliau berkata saksi yang memberi keterangan terhadap Zahid tidak boleh dipercayai dan keterangan mereka tidak boleh diterima

Hakim berkata, walaupun terdapat cadangan bahawa Zahid telah menerima wang, tiada bukti yang mencukupi untuk membuktikannya.

Menyentuh mengenai penghantaran wang tunai ke rumah Zahid, beliau berkata pihak pendakwaan tidak mengeluarkan sebarang rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk menunjukkan perkara ini berlaku.


Mengenai lejar terkenal yang mengandungi catatan mereka yang didakwa menerima sogokan daripada syarikat yang menganugerahkan kontrak VLN, Hakim Yazid berkata, lejar itu tidak boleh dipercayai dan tiada wajaran harus diberikan kepadanya.

Sejurus selepas Hakim selesai membaca penghakimannya selama dua jam, mereka yang hadir di mahkamah mula bertepuk tangan.

Dalam kes ini, seramai 18 saksi telah dipanggil oleh pihak pendakwaan untuk memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 24 Mei 2021.

Pasukan pendakwaan diketuai oleh Datuk Raja Rozela Raja Toran, Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin, Abdul Malik Ayob dan Zander Lim Wai Keong.

Zahid, yang merupakan Ahli Parlimen (AP) Bagan Datuk berhadapan dengan 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) untuk menyambung kontrak firma itu sebagai pengendali satu- pusat hentian di China dan sistem VLN serta mengekalkan kontrak untuk pembekalan sistem bersepadu VLN.

Bekas Menteri Dalam Negeri itu juga didakwa atas tujuh lagi pertuduhan memperoleh untuk dirinya sendiri S$1.15 juta, RM3 juta, 15,000 franc Swiss dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama berhubung tugas rasminya.

Zahid didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria di Presint 16, Putrajaya, dan di Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018. – SM

(Visited 103 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button