Ekonomi

Yeo Bee Yin jangan buli syarikat bumiputera

MENTERI Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, Yeo Bee Yin perlu memberi penjelasan bagaimana hanya sebuah syarikat tempatan yang dipilih memajukan projek Solar Photovoltaic Berskala Besar (LSSPV)  dan selebihnya telah dianugerahkan kepada syarikat asing.

Lebih malang lagi banyak syarikat milik bumiputera seolah-olah dibuli kerana mereka terpaksa membelanjakan sekurang-kurangnya RM50,000 untuk membuat permohonan, tetapi akhirnya syarikat asing yang dianugerahkan projek.

Semalam Suara Merdeka melaporkan daripada lima nama yang telah disenarai pendek yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga untuk projek berkapisiti antara 1MW dan 100MW itu, hanya satu sahaja syarikat tempatan.

Empat lagi adalah syarikat dari luar negara iaitu dari Jerman, Sepanyol, Perancis dan Korea Selatan.

Keempat-empat syarikat itu ialah IB Vogt Gmbh  dan Coara Solar Sdn Bhd untuk projek di Marang, Terengganu; JKH Renewables Sdn Bhd dan Solarpack Asia Sdn Bhd di Kuala Muda, Kedah; Engie Energy services S.A an TTL Energy Sdn Bhd di Kerian, Perak dan Konsortium Beseri Jaya dan Hanwha Energy Singapore Pte Ltd untuk projek di Pekan, Pahang.

Satu-satunya syarikat tempatan ialah Cypark Resources Berhad dan Impian Bumiria Sdn Bhd juga di Marang, Terengganu.

Sementara itu, menurut sumber industri, perkara ini mengecewakan syarikat tempatan kerana tender yang diluluskan hanya yang berkapasiti 100ME.

Sedangkan ketika tender dikeluarkan ia adalah antara 1MW hingga 100MW.

Menurut sumber itu, kerajaan sepatutnya memaklumkan dari awal lagi bahawa tender itu hanya untuk yang berskala besar supaya pemain-pemain yang kecil dalam industri tidak kerugian wang deposit untuk tender.

Ini kerana permohonan untuk yang bersaiz kecil pun memerlukan kos sekurang-kurang RM50,000.

Tindakan kerajaan ini kata sumber itu, seolah-oleh mahu membuli syarikat-syarikat kecil yang terlibat dalam industri solar di negara ini tanpa menyediakan penyelesaian.

Sepatutnya kata sumber itu, kerajaan perlu menggalakkan bumbung PV terlebih dahulu kerana pengguna permeteran tenaga bersih atau Net Energy Meterring (NEW) untuk kediaman di negara ini hanya 16 peratus sementara untuk komersial dan industri hanya 30 peratus di sebalik pelbagai insentif yang disediakan.

Kapasiti bumbung PV adalah lebih mudah untuk mencapai sasaran NEW tanpa perlu bergantung kepada projek berskala besar lagi eksklusif. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button