Nasional

Yang di-Pertuan Agong tiba dari UK

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tiba pulang dari lawatan khas enam hari ke United Kingdom.

Baginda berada di UK untuk mewakili Malaysia pada istiadat pengebumian negeri Ratu Elizabeth II pada Isnin lepas.

Pesawat yang membawa Duli Yang Maha Mulia dan puteri mereka Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah tiba di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini pada 11.30 pagi.

Kerabat diraja ditemui sejurus tiba oleh Timbalan Menteri Luar Datuk Kamarudin Jaffar dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Datuk Sollehuddin Alyubi Zakaria.

Ratu Elizabeth II, raja paling lama memerintah Britain, meninggal dunia pada usia 96 tahun di Istana Balmoral di Scotland pada 8 Sept. Permaisuri itu dikebumikan bersama mendiang suaminya, Duke of Edinburgh, di Gereja Memorial King George VI di Istana Windsor pada 19 Sept.


Semasa lawatan itu, Al-Sultan Abdullah berkenan menghadap Presiden Singapura Halimah Yacob di Hotel InterContinental Park Lane di London.

Sebelum berlepas semalam, Al-Sultan Abdullah turut mengadakan kunjungan hormat ke atas Sultan Hassanal Bolkiah dari Brunei di Istana Brunei, juga di London.

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button