EkonomiKemalanganKesihatanNasional

Wujudkah Perbezaan Harga Kad Perubatan Mengikut Usia? Penjelasan Ini Perlu Diketahui!

Majoriti rakyat Malaysia tidak mengetahui kepentingan memiliki kad perubatan bermula dari usia muda kerana tiada pendedahan khusus mengenainya.

Bagaimana kad perubatan berfungsi? Ia memudahkan urusan kewangan pemegang polisi sekiranya dimasukkan ke hospital kerana penyakit tertentu.

Dengan adanya kad perubatan, pemegang polisi bukan hanya boleh menuntut pampasan yang berkaitan malah berpeluang menerima bayaran kecemasan.

Misalnya jika mendapat cuti sakit akan dibayar, masuk ke hospital untuk beberapa hari pun dibayar dan lain-lain perkhidmatan pun boleh ditanggung.

Berapakah nilai kad perubatan ini untuk setiap tahun? Jika berdasarkan FWD Takaful, nilai minimum yang dicadangkan adalah RM200,000.


Nilai maksimum pula boleh mencecah RM2 juta setahun dan harga kad perubatan ini adalah berbeza-beza mengikut usia dan tahap kesihatan.

Misalnya jika anda berusia 30 tahun, nilainya adalah sekitar RM170 dan nilai ini akan meningkat jika anda baru memohon pada usia 50 tahun.

Selain memiliki kad perubatan, pemegang polisi juga biasanya dicadangkan untuk memiliki satu polisi tambahan iaitu perlindungan penyakit kritikal.

Untuk polisi perlindungan penyakit kritikal ini, jika nilai yang dipohon adalah RM20,000, pemegang polisi hanya membayarnya dalam nilai RM40 sebulan.

Dalam erti kata lain untuk memiliki pelindungan diri terbaik sejak usia muda, penting untuk dapatkan satu polisi kad perubatan dan perlindungan penyakit kritikal.

Untuk berurusan dengan ejen sah FWD bagi mendapatkan konsultasi dan sebut harga secara percuma, boleh Whatsapp ke talian 011-17117086 atau klik link di bawah:

>> MOHON POLISI FWD TAKAFUL ANDA

Kredit: Ejen FWD Takaful Caliph Group

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button