Jenayah

Wanita palsukan dokumen tender bekalan makanan asrama, didakwa

KOTA KINABALU: Seorang wanita mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah di sini semalam atas 50 pertuduhan memalsukan dokumen bagi mendapatkan tender bekalan makanan asrama sekolah bernilai RM21 juta dari 2014 hingga 2018.

Rita Pengeran, 31, mendakwa dibicarakan di hadapan hakim Abu Bakar Manat selepas pertuduhan dibacakan kepadanya oleh jurubahasa mahkamah.

Dia didakwa mengemukakan penyata bank palsu kepada Jabatan Pendidikan Sabah (JPNS) bagi mendapatkan tender bekalan makanan untuk sekolah di beberapa daerah di negeri itu.

Rita, yang bekerja sendiri, didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat JPNS di sini antara Ogos 2014 dan November 2018.

Pertuduhan mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Rita dibenarkan diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin dan diperintah melaporkan diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Keningau sebulan sekali.

Dia juga diberitahu untuk menyerahkan pasport antarabangsanya kepada mahkamah, dan tidak mengganggu saksi pendakwaan sepanjang tempoh kes.

Mahkamah menetapkan 20 Jun untuk sebutan semula kes.

Sementara itu, 10 individu lain mengaku bersalah di mahkamah sama atas tuduhan memalsukan penyata bank bagi mendapatkan tender bekalan makanan untuk asrama sekolah.

Melinah Minus, 31, Yulles @ Osman Yakin, 40, Yunani Haikal, 38, Saliuddin Ariffin, 38, Juanis Yakin, 38, Marudin Andawai, 32, dan Kathlenawati Siambing, 49, masing-masing menghadapi tiga pertuduhan mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan.

Ruslan Rasul, 36, dan Noryana Luciana Abdullah, 43, masing-masing menghadapi dua pertuduhan mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan kerana bersubahat, manakala Eunus Likuran, 52, didakwa atas tiga pertuduhan di bawah seksyen sama.

Mahkamah mendenda mereka RM5,000 bagi setiap pertuduhan.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button