Ekonomi

Wan Zulkiflee berjaya laksana transformasi PETRONAS

Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan akan bersara dari Syarikat pada 30 Jun ini telah  menerapkan langkah-langkah yang berjaya untuk mencapai kos yang lebih baik
kecekapan dalam lanskap operasi yang mencabar.

PETRONAS dalam kenyataannya berkata, usaha transformasinya dalam bidang operasi kecekapan, kecemerlangan komersial, pengoptimuman portfolio, usaha transformasi digital dan budaya organisasi membawa kepada prestasi Syarikat yang kuat dan asas yang kuat.

“Langkah yang diambil tertumpu kepada inisiatif termasuk strategi pertumbuhan tiga serampang Syarikat telah menjadikan PETRONAS lebih tahan dalam menghadapi kitaran industri.

“Beliau juga mengubah PETRONAS menjadi organisasi yang lebih lestari yang dapat menyesuaikan diri dengan lebih baik peralihan tenaga.

“Selama bertahun-tahun, Tan Sri Wan Zulkiflee yang memulakan kerjayanya di PETRONAS pada tahun 1983, telah mengadakan
pelbagai jawatan pengurusan kanan dalam syarikat termasuk MD & CEO PETRONAS Gas Berhad, Naib Presiden Perniagaan Gas, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Hilir Perniagaan serta Pengerusi PETRONAS Gas Berhad, PETRONAS Chemical Group dan
PETRONAS Dagangan Berhad,” kata kenyataan itu.


Beliau juga memegang peranan tambahan sebagai Ketua Operasi
Pegawai (COO), PETRONAS pada tahun 2012. Pada bulan Januari tahun ini, Tan Sri Wan Zulkiflee diiktiraf untuk kali kedua sebagai satu-satunya
Ketua Pegawai Eksekutif ASEAN dan CEO Minyak & Gas tunggal dari Asia dalam senarai 100 Penjaga Jenama global terbaik untuk tahun 2020, oleh Brand Finance, pihak berkuasa penilaian jenama terkemuka di dunia.

“PETRONAS ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Wan Zulkiflee atas sumbangan besarnya selama ini 37 tahunnya dengan syarikat itu. Kami mendoakan yang terbaik untuknya di masa hadapan,” kata kenyataan itu.

Tan Sri Wan Zulkiflee akan pergi setelah 37 tahun bersama organisasi dan dia akan mengambil alih tugas jawatan Pengerusi, Malaysia Airlines Berhad, berkuat kuasa mulai 1 Julai 2020.

Pelantikan Tan Sri Wan Zulkiflee oleh Kerajaan ke peranan sebagai Pengerusi Malaysia Airlines Berhad mengikuti pengalamannya yang luas dalam berjaya mengarahkan PETRONAS dengan banyak pencapaian penting semasa menavigasi landskap perniagaan yang mencabar.

Tan Sri Wan Zulkiflee dilantik sebagai Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS pada 1 April 2015, berikutan penurunan industri minyak dan gas yang teruk disebabkan oleh kejatuhan minyak mentah
harga minyak.

PETRONAS turut mengumumkan dan mengucap tahniah pelantikan Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz sebagai Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya berkuatkuasa 1 Julai 2020.

Tengku Muhammad Taufik kini merupakan Naib Presiden Eksekutif & Ketua Kewangan Kumpulan Pegawai PETRONAS dan luas dan mendalam pengalamannya dalam industri akan semakin maju menyumbang kepada kejayaan berterusan organisasi.

Beliau mempunyai pengalaman selama 20 tahun dalam bidang kewangan,
analisis projek, penyusunan semula projek modal dan pengurusan risiko dengan fokus utama pada industri minyak dan gas.

Tengku Muhammad Taufik juga mempunyai pendedahan yang signifikan terhadap strategi perancangan dan pelaburan pelaburan penilaian dan sepanjang masa di industri yang dia miliki berjaya mengembangkan strategi kemasukan untuk perniagaan dan bekerjasama rapat dengan senior pengurusan rancangan pelaburan dan penstrukturan keperluan pembiayaan.

Setelah juga menjadi bekas CFO dalam dua entiti tersenarai, dia memiliki banyak pengalaman dan pengalamannya tanggungjawab merangkumi pelaporan kewangan dan pengurusan, aktiviti P&A dan juga mengembangkan strategi penglibatan pihak berkepentingan utama dengan pemegang saham, pemegang bon, pemberi pinjaman
dan institusi kewangan.

Datuk Ahmad Nizam Salleh, Pengerusi PETRONAS dan anggota Lembaga Pengarah mengalu-alukan Tengku Muhammad Taufik dan berharap dapat bekerjasama dengan erat bersama beliau sebagai Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS. – SM

(Visited 99 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button