Nasional

Jangan biarkan isu perkauman jadi kanser dalam kalangan rakyat

TIMBALAN Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata nilai-nilai murni perpaduan perlu sentiasa dipupuk dan jangan biarkan isu perkauman menjadi kanser atau barah yang akan memakan perpaduan masyarakat.

Katanya rakyat di negara ini telah berkongsi kemakmuran bersama, serta mengamalkan kesaksamaan dan keterbukaan, dalam meneruskan arus pembangunan negara.

“Kita kongsi kemakmuran, supaya tiada sesiapa yang tertinggal dalam arus pembangunan negara.

“Kita boleh hidup bersama, tidak perlu katakan Melayu, Cina atau India, kita semua rakyat Malaysia. Ini penting dan perlu diteruskan…inilah masa depan kita bersama,” katanya ketika berucap pada majlis Rumah Terbuka Deepavali peringkat Parlimen Pandan, yang dihadiri kira-kira 500 penduduk pelbagai kaum sekitar Pandan Indah.

Dr Wan Azizah yang merupakan Ahli Parlimen Pandan berkata, jika ada jurang dan perbezaan, ia perlu segera diperbetulkan agar setiap rakyat dapat merasai kemakmuran bersama dan meneruskan pembangunan negara.


Katanya rakyat juga perlu mengamalkan sikap toleransi dan menerima perbezaan antara kaum dan agama serta mengutamakan muhibbah dan perpaduan. – BERNAMA

(Visited 30 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button