Nasional

Walaupun bukan Timbalan Menteri, Asyraf Wajdi terharu dijemput ke Liga Muslim Sedunia

BEKAS Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki terharu walaupun beliau bukan lagi anggota pentabiran Malaysia namun masih tetap dijemput untuk bersidang dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi Liga Muslim Sedunia yang kini sedang berlangsung di Arab Saudi.

Ketua Pemuda UMNO itu berkata, perlantikannya selaku Ahli Majlis Tertinggi Liga Muslim Sedunia oleh Raja Arab Saudi Raja Salman Abdulaziz Al Saud pada tahun 2017 masih lagi diiktiraf walaupun tidak lagi menjawat jawatan timbalan menteri.

Malah lebih mengharukan perasaan beliau ialah apabila pada papan namanya tertulis jawatannya sebagai ‘Mantan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri’.

“Sedang berlangsung Mesyuarat Majlis Tertinggi Liga Islam Sedunia (Rabitah al-Alam al-Islami) Muslim World League di Hotel Hilton Makkah Al-Mukarramah. Terharu kerana mereka masih jemput dan tulis nama sebagai ‘Mantan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri’.


“Alhamdulillah, pelantikan saya selaku Ahli Majlis Tertinggi oleh Raja Arab Saudi Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud pada 2017 masih lagi diiktiraf walaupun tidak lagi menjadi anggota pentadbiran negara,” kata Asyraf Wajdi.

Turut menghadiri persidangan itu adalah Ketua Imam Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi, Shaykh Abdurrahman As-Sudais dan Ulamak Besar Mauratania, Sheikh Abdullah Bin Bayyah.

Menurut Asyraf Wajdi, persidangan tersebut banyak berbincang mengenai isu-isu yang menggamit umat Islam termasuklah isu keganasan, pertelingkahan dan polemik perpecahan.

“Semua bersependapat bahawa umat Islam perlu melihat kerangka agama yang lebih syumul yang sifatnya mempromosi keamanan, keseimbangan, kesederhanaan.

“Berteraskan matlamat yang disyariatkan Allah atau disebut juga sebagai maqasid al-shariah. Moga Allah memberikan petunjuk dan hidayah kepada umat ini untuk kembali bersatu atas prinsip Islam yang sebenar.

Liga Muslim Sedunia merupakan sebuah badan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada 1962 di Mekah dan dianggotai oleh 22 buah negara Islam.

Sementara itu dalam hantaran di Facebooknya, Asyraf Wajdi berkata, beliau akan kembali semula ke Malaysia dengan segera untuk bersama-sama berjuang dengan rakan-rakan lain demi memastikan kemenangan calon Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Kecil Kimanis nanti.

“Insya-Allah balik 10 hari bulan nanti akan kembali semula ke Kimanis bersama-sama sahabat Pemuda lain yang sedang berjuang,” kata Asyraf Wajdi.-SM

 

 

(Visited 246 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button