Ekonomi

VTL Pulau Pinang-Singapura akan bermula pada pertengahan Mac

BALIK PULAU: Program lorong perjalanan vaksinasi udara (VTL) antara Pulau Pinang dan Singapura dijangka bermula pertengahan bulan ini, kata pengerusi jawatankuasa pelancongan dan ekonomi kreatif negeri Yeoh Soon Hin hari ini.

Beliau berkata pihak berkuasa pada dasarnya bersetuju dengan pelaksanaan VTL Pulau Pinang-Singapura dan pada masa ini, semua persiapan pelaksanaan termasuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA) berjalan lancar.

“Saya telah dimaklumkan bahawa pihak berkuasa telah memberi lampu hijau untuk VTL udara antara Pulau Pinang dan Singapura, dan ia dijangka bermula dari pertengahan Mac.

“Semua persiapan sedang dijalankan termasuk di PIA untuk menerima penerbangan menerusi program itu,” katanya ketika ditemui di taman tema air Escape Penang di sini.

Pada Isnin, Yeoh yang melawat PIA, dilaporkan berkata Malaysia Airports Sdn Bhd telah melakukan persiapan terperinci di lapangan terbang untuk memastikan penerbangan VTL antara Pulau Pinang dan Singapura berjalan lancar.

Perancangan itu termasuk menentukan jambatan udara dan laluan khas untuk penumpang turun.

“PIA juga telah menubuhkan makmal perubatan untuk ujian saringan,” katanya.

Disember lalu, Kumpulan Penerbangan Malaysia telah menyatakan hasratnya untuk VTL Pulau Pinang-Singapura untuk memulihkan aktiviti ekonomi antara republik dan negeri itu.

VTL antara Lapangan Terbang Antarabangsa Changi dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bermula pada 29 Nov tahun lepas.

(Visited 109 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button