Ekonomi

Velesto Energy dapat kontrak RM569.6 juta daripada Petronas Carigali

Penyedia perkhidmatan penggerudian luar pesisir Velesto Energy Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya Velesto Drilling Sdn. Bhd. (VED) semalam memperoleh kontrak daripada Petronas Carigali Sdn. Bhd. bernilai AS$128 juta (RM569.6 juta).

Dalam pemfailan kumpulan itu dengan Bursa, VED mengumumkan bahawa kontrak itu adalah untuk penyediaan tiga pelantar penggerudian jack-up – dinamakan Naga 3, Naga 4, dan Naga 6 – yang dijangka bermula pada suku ketiga 2023.

Di bawah kontrak itu, VED akan menyediakan tiga pelantar penggerudian jek-up julur kaki bebas premium dengan keupayaan kedalaman penggerudian 30,000 kaki dan kedalaman air operasi yang dinilai antara 350 kaki dan 400 kaki.

Velesto juga memberitahu bahawa penyediaan perkhidmatan itu dijangka menyumbang kepada pendapatan dan aset bersih VED dalam tempoh kempen masing-masing untuk tempoh kewangan berakhir 31 Dis 2023 dan 2024.

Pada 1 Feb, VED juga telah menerima surat anugerah daripada Roc Oil (Sarawak) Sdn. Bhd. untuk kontrak bernilai AS$14 juta (RM62.2 juta) untuk perkhidmatan yang sama.


Selain daripada perkhidmatan dan operasi penggerudian luar pesisir, VED menyediakan perkhidmatan kejuruteraan lain untuk penerokaan minyak dan gas, serta pembangunan dan pengeluaran, dalam dan luar negara.

Pada suku keempat berakhir 31 Dis 2022, Velesto mencatatkan kerugian bersih RM26 juta berbanding keuntungan bersih RM5.43 juta setahun lalu, disumbangkan oleh perbelanjaan operasi, kos kewangan dan cukai yang lebih tinggi.

Setakat 12.15 tengah hari ini, harga saham Velesto turun 4% atau 1 sen kepada 24 sen, memberikannya permodalan pasaran RM1.93 bilion. – SM

(Visited 67 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button