Nasional

UTM jalin kerjasama dengan Universiti Otago

UNIVERSITI  Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Otago di New Zealand baru-baru ini menjalin semula hubungan Lama mereka, dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU).

Di bawah MoU tersebut, kedua-dua universiti tersebut bersedia memberikan sokongan yang relevan kepada penyelia dan pelajar dari kedua institusi tersebut.

Kakitangan kerjaya awal dari UTM perlu menyelesaikan enam bulan pasca doktoral program pengajian di luar negara, sementara University of Otago akan terus berkongsi kepakarannya dalam bidang tersebut penyeliaan doktoral, metodologi penyelidikan dan juga pengajaran dan pembelajaran yang disempurnakan oleh teknologi.

Sebelum menandatangani MoU ini, kedua-dua universiti mempunyai kerjasama yang kuat, berkongsi MoU antara 1995 dan 2000.

Kedua-dua universiti telah bersama-sama menyampaikan bengkel antarabangsa untuk menyokong penyelia kedoktoran dan pelajar, dan profesor dari University of Otago juga telah menyampaikan bengkel di UTM dan bekerjasama dalam penyelidikan bersama dalam pelbagai bidang.


Mengulas mengenai MoU itu, Pemangku Naib Canselor di Universiti Otago, Profesor Helen Nicholson, berkata, ia merupakan proses yang baik untuk menjalin semua hubungan dengan UTM.

Pesuruhjaya Tinggi New Zealand Malaysia, Pam Dunn pula berkata, perkongsian antara kedua-dua universiti itu adalah langkah menarik dalam mengantarabangsakan pendidikan New Zealand.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button