Ekonomi

Untung Q2 FGV meningkat 16 kali ganda

FGV Holdings Bhd mencatatkan pertumbuhan yang melonjak lebih dari 16 kali tahun ke tahun dalam keuntungan bersihnya untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2021 (2QFY21) kepada RM338.82 juta, daripada RM20.55 juta sebelumnya.

Ini disebabkan terutamanya oleh peningkatan margin produk sawit, margin keuntungan kasar yang lebih baik untuk perniagaan gula, serta jumlah pengeluaran dan kargo yang lebih tinggi yang dikendalikan oleh perniagaan logistiknya.

Di samping itu, kumpulan tersebut melaporkan keuntungan nilai wajar atas perjanjian pajakan tanah (LLA) sebanyak RM180 juta berbanding dengan caj nilai saksama pada LLA sebanyak RM76 juta yang dicatatkan pada suku sebelumnya yang sama, disebabkan terutamanya oleh penyemakan pada andaian hasil yang digunakan untuk mencapai Tanggungjawab LLA.

Untuk perniagaan perladangannya, FGV mencatatkan harga minyak sawit mentah (CPO) yang lebih tinggi iaitu sebanyak RM3,333 per metrik tan (MT), yang 44% lebih tinggi berbanding dengan harga CPO purata yang direalisasikan pada 2QFY20 sebanyak RM2,309 per MT.

Pendapatan sesaham meningkat kepada 9.3 sen daripada 0.6 sen hasilnya.


Menurut laporannya kepada Bursa Malaysia hari ini, pendapatan suku tahunan berjumlah RM4.68 bilion, meningkat 42.1% daripada RM3.29 bilion yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lalu.

Untuk separuh pertama tahun kewangan (1HFY21), FGV mencatatkan keuntungan bersih RM303.4 juta berbanding kerugian bersih RM121.8 juta pada tempoh yang sama tahun lalu, kerana pendapatannya meningkat 32.9% menjadi RM8.08 bilion dari RM6.08 bilion.

Pendapatan sesaham berjumlah 8.3 sen, berbanding kerugian per saham 3.3 sen.

Untuk menangani wabak Covid-19 yang sedang berlangsung, ketua pegawai eksekutif kumpulan FGV yang baru dilantik, Mohd Nazrul Izam Mansor berkata, kumpulan itu mempercepat program vaksinasi untuk semua pekerja sebagai sebahagian daripada usaha pengurangannya dalam menguruskan risiko jangkitan di lokasi operasinya.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button