Luar Negara

United Kingdom ratapi kemangkatan Ratu Elizabeth II

PEMERINTAH paling lama dalam sejarah dunia moden, Ratu Elizabeth II mangkat pada tengah hari Khamis (waktu tempatan) di Istana Balmoral, Scotland, menurut kenyataan Istana Buckingham.

Ratu Elizabeth II menghembuskan nafasnya terakhirnya disisi ahli keluarganya di Balmoral, Scotland, dalam usia 96 tahun tempatnya menghabiskan sisa-sisa kehidupan sebahagian besar pada musim panas.

Raja Charles III.

Istana Buckingham membuat pengumuman pada 6.30 petang semalam, dengan menyatakan: “Permaisuri meninggal dunia dengan aman di Balmoral petang ini. Raja dan Permaisuri akan kekal di Balmoral petang ini dan akan kembali ke London esok.”

Anak sulungnya dan pewaris Putera Charles dikenali sebagai Raja Charles III berkata, kematian ibu tercintanya adalah saat kesedihan yang besar baginya dan keluarganya dan kehilangan ibu sangat dirasai di seluruh dunia.

“Kami sangat berduka atas pemergian seorang Ratu yang dihormati dan seorang ibu yang sangat disayangi.


“Dalam tempoh berkabung ini, saya dan keluarga saya akan dihiburkan dan dikekalkan tentang rasa hormat dan kasih sayang yang mendalam.

“Saya tahu kehilangannya akan sangat dirasai di seluruh negara, alam dan negara-negara Komanwel, serta orang ramai di seluruh dunia,” ujarnya.

Ratu Elizabeth II meninggal dunia pada tengah hari Khamis.

Charles, 73, secara automatik menjadi raja United Kingdom dan ketua negara bagi 14 negeri lain termasuk Australia, Kanada dan New Zealand. Isterinya, Camilla pula menjadi permaisuri.

Kemangkatan Ratu berlaku hanya beberapa hari selepas dia bertemu dengan Perdana Menteri baharu Liz Truss pada Selasa, memintanya membentuk kerajaan semasa pertemuan peribadi di Balmoral.

Raja Charles dan isterinya, Camilla akan kembali ke London pada hari Jumaat, kata Istana Buckingham. Beliau dijangka berucap di hadapan negara pada hari Jumaat.

Orang-orang Kenamaan Diraja telah mula berkumpul di Balmoral selepas doktor yang merawat baginda menjadi bimbang tentang kesihatannya pada awal hari itu.

Semua anak baginda telah pergi ke Balmoral, dekat Aberdeen, selepas doktor meletakkan Ratu di bawah pengawasan perubatan.

Turut berkumpul di estet tersebut ialah cucunya dan kini pewaris takhta, Putera William dan abangnya, Putera Harry.

Kini penghormatan kepada Ratu yang sangat disayangi telah mula membanjiri dari seluruh dunia, termasuk dari negara lain di mana Ratu juga sebagai Ketua Negara.

Pengaturan untuk pengebumian negara Ratu, dengan nama kod London Bridge, kini akan dilaksanakan, dijangka berlangsung 10 hari dari sekarang di Westminster Abbey.

Perdana Menteri, Liz Truss, yang dilantik oleh Ratu pada hari Selasa berkata: “Ratu adalah batu di mana Britain moden dibina membekalkan kami dengan kestabilan dan kekuatan yang kami perlukan.”

Bercakap tentang Raja baru, beliau berkata: “Kami menawarkan kesetiaan dan pengabdian kami kepadanya, sama seperti ibunya berbakti begitu banyak kepada banyak orang untuk sekian lama.

“Berlalunya zaman Ratu Elizabeth II, kami menyambut era baru dalam sejarah indah negara besar kami, persis seperti yang diingini oleh Yang Mulia, dengan mengucapkan perkataan ‘Tuhan selamatkan Raja’.”

Ratu yang dikenali sebagai Elizabeth Alexandra Mary Windsor, dilahirkan di Mayfair, London, pada 21 April 1926 kira-kira pukul 2.40 pagi menikmati zaman kanak-kanak yang indah yang sebahagian
besarnya tidak mendapat perhatian bersama adik perempuannya, Margaret.

Ratu Elizabeth II sebagai ketua negara melalui peralihan daripada empayar kepada Komanwel, sehingga berakhirnya Perang Dingin dan kemasukan United Kingdom dan penarikan diri daripada –
Kesatuan Eropah (EU).

Sepenjang pemerintahannya seramai 15 perdana menteri berkhidmat bermula dengan Winston Churchill, yang lahir pada 1874, dan termasuk Truss yang lahir pada 1975.

Di Istana Buckingham di London, orang ramai berkumpul menunggu maklumat terkini mengenai keadaan Ratu mula menangis apabila mendengar kematiannya.

Bendera kesatuan di atas istana diturunkan separuh tiang dan notis rasmi mengumumkan kemangkatan itu disiarkan. – SM

 

(Visited 102 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button