Nasional

Undi yakin Anwar adalah gimik semata-mata, kata pembangkang

Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin (PN-Larut) membidas usul kepercayaan yang dibentangkan oleh Fadillah Yusof (GPS-Petra Jaya) di Parlimen dengan menyebutnya sebagai “gimik”.

“Kami sedar usul itu adalah gimik semata-mata, lebih-lebih lagi selepas pemimpin gabungan yang membentuk kerajaan perpaduan telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU),” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau merujuk kepada MoU yang ditandatangani oleh pemimpin politik pada Jumaat untuk menyatakan sokongan mereka kepada kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Salah satu syarat yang ditetapkan di bawah MoU itu ialah setiap parti dalam kerajaan perpaduan mesti memastikan ahli parlimen mereka menyokong Anwar dan pentadbirannya dalam sebarang usul atau rang undang-undang kepercayaan di Dewan Rakyat.

Di samping itu, mana-mana ahli parlimen yang gagal mengikut garisan seperti yang ditetapkan oleh partinya dan sebaliknya mengundi terhadap perdana menteri atau kerajaan akan disifatkan telah meletak jawatan sebagai ahli parlimen.


Ia menambah bahawa kerusi Ahli Parlimen itu pada dasarnya kosong, memetik Perkara 49A(1) Perlembagaan. Perkara 49A(1) menyatakan bahawa ahli parti politik yang telah dipilih ke Parlimen “akan berhenti menjadi ahli (Dewan Rakyat)” dan kerusi ahli itu “akan menjadi kosong serta-merta” jika ahli tersebut meletakkan jawatannya atau keahlian partinya atau berhenti menjadi ahli.

Ahli Parlimen Larut itu mengkritik MoU itu dengan mendakwa ia mengancam demokrasi berparlimen kerana ia menuntut semua Ahli Parlimen dalam kerajaan perpaduan mengundi mengikut arahan perdana menteri.

“Ia bertentangan dengan prinsip asas demokrasi berparlimen seperti yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang Malaysia,” katanya, sambil menambah ia adalah “tidak sah dan haram”.

“Jika kebebasan bersuara ahli Parlimen boleh disekat begitu sahaja, apa lagi kebebasan rakyat untuk melakukan perkara yang sama?” dia menambah.

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button