Kemalangan

Undang-undang baik kurangkan kematian jalan raya, kata pakar

PETALING JAYA: Pakar berkata infrastruktur yang lebih baik boleh membantu mengurangkan kematian jalan raya, terutamanya yang melibatkan penunggang motosikal, kerana saman trafik tidak berfungsi untuk menguatkuasakan undang-undang jalan raya.

Bekas timbalan menteri pengangkutan Aziz Kaprawi berkata adalah jelas bahawa saman trafik tidak berkesan untuk menggalakkan pemanduan selamat.

“Orang ramai tidak mengambil berat tentang mereka. Mereka tidak takut akibatnya dan oleh itu mereka tidak berasa seperti mereka perlu mengikut peraturan, terutamanya golongan muda,” katanya kepada FMT.

Semalam, ketua penolong pengarah jabatan penyiasatan dan penguatkuasaan trafik Bakri Zainal Abidin berkata mengurangkan kematian berkaitan trafik adalah perjuangan yang berterusan, walaupun terdapat usaha polis.

“Tidak kurang daripada 15,000 saman diedarkan sehari untuk semua sektor lalu lintas jalan raya di Malaysia, tetapi jumlah kematian masih tidak berkurangan,” katanya pada sidang media pada Khamis.


Aziz berkata membina lebih banyak lorong motosikal khusus boleh membantu mengelakkan situasi berbahaya, dan juga mengehadkan tempat penunggang motosikal boleh menunggang.

“Perlu ada peraturan yang lebih ketat ke atas penunggang motosikal, yang paling banyak mengalami kematian di jalan raya. Sebagai contoh, kita boleh mengehadkan mereka hanya di lorong kecemasan atau lorong pertama.

“Di sesetengah negara, mereka tidak membenarkan penunggang motosikal di lebuh raya tertentu.”

Law Teik Hua dari Pusat Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Universiti Putra Malaysia (UPM) bersetuju bahawa saman tidak berkesan.

Beliau berkata penguatkuasaan sistem demerit boleh menjadikannya lebih mudah dilihat oleh pemandu dan akan menjadi penghalang yang lebih baik kepada pemandu untuk memandu sewenangnya.

“Pihak berkuasa juga mesti mengenal pasti kelemahan dalam reka bentuk jalan untuk mengekang pemanduan ‘menentang lalu lintas’, dan menjalankan siasatan untuk mencari kawasan yang terdedah kepada kemalangan dan menyelesaikan isu asas.”

Dia juga mengkritik tawaran diskaun ke atas saman dan menggelar keseluruhan sistem itu “amat memaafkan” kepada pemandu.

“Oleh itu, ini menjadikan pendekatan penguatkuasaan trafik tidak cekap untuk menangani tingkah laku pengguna jalan raya yang agresif,” kata Law.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button