Politik

UMNO sasar tanding tidak kurang 96 kerusi parlimen pada PRU15

UMNO meletakkan sasaran untuk bertanding tidak kurang daripada 96 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Perkara itu dibuat selepas mengambil kira rundingan dengan parti komponen dalam Barisan Nasional (BN), PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Pada masa semua 55 kerusi yang dimenangi pada PRU14 akan kekal ditandingi UMNO,

“Kerusi kepada UMNO, itu kerusi yang kita susun atur, yang kita menang dan dapat nombor dua (tertinggi undi) (pada PRU14). Kita juga dapati ada kerusi rakan-rakan BN yang mereka tak pernah menang, kerana pengundi di situ mahu calon Melayu, misalnya.

“Secara dasarnya, komponen BN pun bersetuju (isu pembahagian kerusi). Dalam PRU15, kita nak menang, mesti menang untuk tubuhkan kerajaan bukan kerusi untuk bermegah-megah. Kita mesti teliti setiap kerusi, geopolitik, corak pengundi dan lokaliti,” kata Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan.1


Mengulas mengenai kenyataan Pengarah Pilihan Raya UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bahawa  UMNO hanya akan bekerjasama dengan Pas tanpa membabitkan Bersatu dalam PRU15, Mohamad berkata, sebarang keputusan adalah berdasarkan keputusan parti.

“Itu hak dia (Tajuddin) untuk bercakap, bukan keputusan parti lagi. Untuk keputusan parti boleh bawak ke mesyuarat Majlis Tertinggi dan Perhimpunan Agung UMNO akan datang,” katanya.

Ditanya susulan keputusan beberapa UMNO Bahagian yang menolak kerjasama dengan Bersatu bagi menghadapi PRU15, Mohamad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perundingan Kerusi bagi UMNO berkata parti itu terlebih dahulu perlu membina kekuatannya sendiri tanpa perlu menolak kerjasama berkenaan.

Sementara itu, mengenai kenyataan Setiausaha Agung BN Tan Sri Annuar Musa, yang berpendapat UMNO tidak boleh bergerak secara solo, Mohamad berkata parti itu mempunyai kekuatan tersendiri.

“Jangan kata kita kalau bersendirian kita tidak boleh menang…selama ini pun kita berseorangan juga, namun pada PRU14 lepas, kita ada buat kesilapan sedikit. Tetapi kalau ada kerjasama lagi baik, kalau tiada kerjasama pun yang penting kita perkasakan diri sendiri dan parti,” jelasnya.

Annuar pada Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Ketereh semalam menegaskan UMNO tidak boleh ‘bersendirian’ dalam arena politik sekiranya ingin memperoleh kejayaan dalam PRU15, kerana bergerak secara solo bukanlah satu formula kemenangan kepada parti itu.
(Visited 213 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button