Politik

UMNO Sabah akan teruskan hubungan dengan GRS

WALAUPUN Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah mengumumkan bahawa parti itu tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya umum akan datang (PRU15), UMNO  Sabah akan terus bekerjasama dengan mereka di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, keadaan politik di semenanjung berbeza dengan di Sabah, di mana masyarakat telah memberi mandat kepada GRS untuk membentuk kerajaan negeri.

“Di Sabah, UMNO bersatu padu dengan GRS kerana penting untuk memastikan amanah rakyat dalam pilihan raya ke-16 dikekalkan. GRS terdiri daripada Barisan Nasional, Perikatan Nasional dan Parti Bersatu Sabah.

“Insya Allah, kami akan memastikan ini (hubungan dengan Bersatu) tidak berlaku di Sabah kerana kami ingin menumpukan perhatian pada pembangunan rakyat dan ekonomi negeri,” katanya kepada pemberita hari ini.

Ahmad Zahid dalam ucapannya telah mengumumkan bahawa UMNO tidak bekerjasama dengan Bersatu, Anwar Ibrahim atau DAP.


Beliau juga berkata, bahawa UMNO akan bertanding di bawah panji Barisan Nasional untuk PRU15.

Bung Moktar, yang juga Anggota Parlimen Kinabatangan yakin strategi baru ini akan membantu memperkuatkan UMNO yang ketika ini “tidak stabil” setelah mengalami kekalahan.

“Inilah sebabnya mengapa pemimpin UMNO di semua peringkat, termasuk di peringkat akar umbi, perlu memperkuat parti dengan menggunakan strategi baru untuk memenangi hati rakyat,” katanya.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button