Politik

UMNO perlu henti salahkan orang lain, lihat diri sendiri

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, parti itu harus berhenti menyalahkan orang lain dan sebaliknya melihat ke dalam untuk menangani penurunan popularitinya.

Johari, yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata, parti itu juga harus berhenti meletakkan kesalahan kepada bekas pemimpin UMNO, PKR dan DAP, kerana perkara itu tidak produktif.

Beliau berkata perjuangan untuk mendapatkan semula sokongan politik sebaliknya terletak pada setiap ahli parti.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu menambah bahawa Barisan Nasional hanya akan jika komponen-komponennya kuat.

“Jika UMNO kuat, begitu juga sekutunya dalam Barisan Nasional, MCA dan MIC. Begitu juga, jika kita berada dalam keadaan lemah, begitu juga dengan MIC atau MCA. Ia logik mudah,” katanya ketika merasmikan UMNO Bahagian Kepala Batas di Bertam Resort semalam.

Beliau juga berkata, satu-satunya cara untuk UMNO mengukuhkan diri ialah ia bekerja lebih keras dan menumpukan perhatian kepada dirinya sendiri daripada apa yang difikirkan oleh orang lain.

Kata Johari, selepas tewas di kerusi Titiwangsa pada pilihan raya umum 2018, beliau terpaksa bekerja lebih keras berbanding sebelum ini untuk meyakinkan ahli parti dan orang luar menyokongnya.

Beliau menambah bahawa UMNO perlu kembali ke akar umbinya dalam memilih pemimpin yang betul di tengah-tengah perjuangannya untuk meletakkan semula dirinya berikutan kerugian besar yang dialaminya pada pilihan raya 2018 dan 2022, walaupun kini menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan.

Sambil menambah bahawa masa depan penuh dengan cabaran, beliau berkata: “Apa yang penting ialah jangan berputus asa, bekerja lebih keras, dan dengan masa, sokongan akan kembali kepada UMNO.”

Johari juga berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR, pernah menjadi ahli UMNO, dan parti itu telah mengenal pasti kemahiran dan keupayaan kepimpinannya.

Beliau berkata parti itu sepatutnya berterima kasih kepada Anwar kerana cuba memartabatkannya, dan belajar bekerjasama dengannya untuk memajukan negara. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button